Család

Így teljesítettek a grillsajtok a nyári szezonális ellenőrzés során

Jó eredménnyel zárult a grillsajtok ellenőrzése.
2024. Augusztus 22.
(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

A június közepétől tartó nyári szezonális ellenőrzés során az állati eredetű termékek közül idén a grillsajtok kaptak kiemelt figyelmet. Az akció során hét (nagyobb áruházláncokat ellátó) előállító ellenőrzésére, valamint az általuk készített termékek mintavételére is sor került. Valamennyi ellenőrzött termék élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontok alapján megfelelőnek bizonyult. Az előállítók helyszíni vizsgálata során csupán kisebb hibákat tárt fel a hatóság. Eljárás két esetben indult jelölési hiba miatt – közölte dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára, írja oldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A sajt a hazai fogyasztók számára egyfajta kényeztetés, élvezeti értékkel bír, továbbá a lakosság háromnegyede hetente többször is fogyaszt ilyen termékeket – derül ki az Agrárminisztériummal stratégiai partnerségben lévő Tejterméktanács hamarosan megjelenő felméréséből.

Dr. Felkai Beáta Olga kiemelte, a grillsajtok egyre szélesebb választéka van jelen a kereskedelemben. A minél átfogóbb ellenőrzés érdekében a szezonális akció folyamán a hatóság különböző típusú sajtokból (mozzarella, camambert, gomolya, ömlesztett sajt) vett mintát, és 15 terméken élelmiszerbiztonsági, minőségi vizsgálatokat, valamint jelölésellenőrzést végeztek.

Minden vizsgált termék pasztőrözött tejből készült, némelyik további hőkezelést is kapott technológiától függően (például ömlesztett sajtok). A hőkezelést ‒ kritikus pontként kezelve ‒ minden ellenőrzött üzemnél szoros felügyelet alatt végzik.  A grillsajtok esetében a védőgázas csomagolású termékeknél a felhasznált védőgázok megfeleltek a jogszabályi előírásoknak.

Egyes gyártók allergén összetevőkkel (például mustárral) ízesített termékeket is készítenek, és ezeknél a keresztszennyeződések elkerülését megfelelően kezelték. Minden termék megfelelt a mikrobiológiai és összetételi előírásoknak, a felhasznált adalékanyagok pedig a megengedett határértékeken belül voltak.

Az ellenőrzött előállítóknál vizsgálták az előállítás körülményeit, beleértve a létesítmények higiéniai állapotát és a gyártási gyakorlatot. A helyszíni ellenőrzések során a létesítmények állapota megfelelő volt, kisebb hibák miatt intézkedési tervet kértek.

A vizsgált vállalkozások megfelelő nyomonkövetést biztosítottak, és elvégezték az előírt önellenőrzéseket is. Néhány esetben a gyártmánylapok kisebb kiegészítése volt szükséges. A termékek jelölésvizsgálata során megállapított hiányosság miatt („zsír a szárazanyagban” nem megfelelő feltüntetése) két előállítóval szemben hatósági eljárás indult. Két előállítónál további információkat kért be a hatóság, ezért esetükben az ellenőrzés még nem zárult le – írták a közleményben.

Forrás: Nébih/AM Sajtóiroda