Család

Így változik márciustól a tarifarendszer a közösségi közlekedésben

Teljesen új tarifarendszer lép életbe mától a közösségi közlekedésben. Mutatjuk, mi lesz mostantól más, mint eddig!
2024. Március 01.
jegyet vesz

Honlapján a MÁV azt írja, hogy március első napjától az egyéni és a családi utazás nemcsak egyszerűbbé, de a jelenleginél is kedvezőbbé válik. Az újonnan bevezetett rendszerben nem lesz szükség többé bonyolult igazoló dokumentumokra, pecsételni való űrlapokra vagy az életkort igazoló okmányon kívül külön fényképes igazolványokra.

Egyszerűbbé és áttekinthetőbbé válnak a havi díjtermékek is, ugyanis a korábbi 15 bérletkonstrukció – kettő kivételével – törlésre kerül, csak az ország- és vármegyebérletek lesznek továbbra is érvényesek úgy, hogy a jogosultak köre kiegészül.

Az új bérletrendszerben tarifából is kétféle marad: a teljes árú és a 90%-os kedvezményt adó, a menetjegyek esetében pedig megszűnik a 90%-os, a 33%-os és a 20%-os kedvezménykulcs, így – a teljesárú és a díjmentes változat mellett – csak az 50%-os kedvezményt adó menetjegyek maradnak.

Az új tarifarendszer része az a megállapodás is, amely március 1-jétől Budapesten és a főváros agglomerációjában újítja meg a közösségi közlekedést. A vidékről ingázók az országbérletükkel a fővároson belül, a BKK járatain is utazhatnak, az elővárosból ingázók pedig a Pest vármegyebérletükkel is használhatják a budapesti buszokat, trolikat, villamosokat és metrókat.

Életkorhoz kötődő kedvezmények

A 14 év alattiak és a 65 év felettiek díjmentesen, a 14 és 25 év közöttiek pedig félárú jegy igénybevételével utazhatnak. Ez hétszázezer 6 és 14 év közötti, további egymillió 14 és 25 év közötti fiatalt érint.

A 25 éven aluliak diákigazolvány nélkül, az életkoruk alapján jogosultak 50%-os kedvezményre vagy díjmentes utazásra. Fontos, hogy csak a magyar nappali vagy esti tagozatos diákigazolvánnyal rendelkezők jogosultak a kedvezményes bérletek vásárlására és használatára.

Kinek jár a díjmentesség?

Március elsejétől díjmentesen veheti igénybe a helyközi közlekedést mintegy 280 ezer fogyatékkal élő és a tartós betegek és kísérőik.

A nagycsaládosok az eddigi 90%-os kedvezmény helyett díjmentesen utazhatnak a jövőben. Ez a korábbihoz hasonlóan akkor vehető igénybe, ha a két szülő közül legalább az egyik és a gyermekek közül legalább három együtt utazik.

A helyjegyköteles vonatokra azonban helyjegy váltása továbbra is szükséges.

A további részletek, például a közalkalmazottaknak járó kedvezmények leírása megtalálható a www.ujtarifa.hu oldalon!

Nyitókép: Getty Images