Család

Így véd az anyatej az asztma kockázatától

A baba első évében az anyatej szabályozza a csecsemő mikrobiomját, ezzel csökkenti az asztma kialakulásának kockázatát.
2024. Szeptember 21.
szoptatás nyilvános helyen

Kép: Getty Images

Jól tudjuk, hogy az anyatej folyékony arany, ez a legjobb táplálék minden babának. Egy friss amerikai kutatás most arra mutat rá, hogy az anyatejnek döntő jelentősége van a csecsemő mikrobiomjának kialakításában, ugyanis az anyatej szabályozza a baba testében lévő mikrobák keverékét, vagyis a mikrobiomot, ezzel csökkentve az asztma kialakulásának kockázatát – írja a Science Daily a New York és a Manitoba Egyetem közös kutatásának eredményéről.

“Az anyatej határozza meg a csecsemő bél- és orrüregében a mikrobiomok megtelepedésének ütemét és sorrendjét, biztosítva, hogy ez a folyamat szabályosan és időben történjen. Az egészséges mikrobiom-fejlődés ugyanis nem csak a megfelelő mikrobákról, hanem ezeknek megfelelő sorrendben, a megfelelő időben történő megjelenéséről is szól” – mondta Liat Shenhav biológus, a kutatás vezetője.

A mikrobiom érésére az is hatással van, meddig kap a baba anyatejet: a három hónapos koron túli szoptatás támogatja a mikrobiom érését a csecsemő emésztőrendszerében és orrüregében, míg az ennél kevesebb ideig tartó anyatejes táplálás megzavarja a mikrobiom fejlődését, és összefüggésbe hozható az óvodáskori asztma magasabb kockázatával.

Az anyatej bizonyos összetevői, például az oligoszacharidoknak nevezett összetett cukrok csak bizonyos mikrobák segítségével bomlik le. Azok a csecsemők, akiket három hónapnál kevesebb ideig táplálnak anyatejjel, más mikrobáknak adnak otthont, olyanoknak, amelyek segítenek a tápszerben lévő összetevők megemésztésében. Bár ezek olyan mikrobák, amelyek közül sok végül minden csecsemőbe bekerül, korai megjelenésük összefügg az asztma fokozott kockázatával.

A tanulmány szerint a Ruminococcus gnavus nevű baktériumfaj sokkal hamarabb jelent meg az anyatejről korán leválasztott gyermekek bélrendszerében. Erről a baktériumról ismert, hogy részt vesz a triptofán nevű aminosav képződésében és lebontásában. Mind a triptofánt, mind annak anyagcseretermékeit az immunrendszer szabályozásával és zavarával hozták összefüggésbe korábbi kutatások, beleértve az asztma fokozott kockázatát is. A tanulmány szerzői megjegyzik: a csecsemő mikrobiomja az emésztés segítésén túl döntő szerepet játszik az immunrendszer fejlődésében is.