Család

Ilyen feladatokból áll a mai német nyelv érettségi

Az érettségi első hetének utolsó napján német nyelvből adhatnak számot a tudásukról a diákok. Az Oktatási Hivatal adatai szerint 10.104-en vizsgáznak ma.
2024. Május 10.
német érettségi

Ahogy az eduline.hu írja, az idegen nyelvi érettségi vizsgák minden nyelvből ugyanúgy épülnek fel. Az írásbelin emelt- és középszinten egyaránt négy vizsgarészt kell teljesíteniük a megmérettetés előtt állóknak.

Ezek megoldására középszinten 180, emelt szinten pedig 240 perc áll rendelkezésre, ami vizsgarészenként különböző arányban oszlik el.

Így épül fel a német érettségi:

  • olvasott szöveg értése, amire középszinten 60, emelt szinten 70 perc áll rendelkezésre
  • nyelvhelyesség, amiről általában 3-4 feladat megoldásával adhatnak számot a diákok
  • hallott szöveg értése, melynek során először egyben, majd pár másodperces szünetekkel másodszor is meghallgathatják a feldolgozandó hanganyagot
  • és az íráskészség, vagyis levélírás, ami legtöbbször egy rövidebb és egy hosszabb levél megírását jelenti megadott szempontok alapján.

A szóbeli vizsgákra emelt szinten június 5-12. között kerül majd sor, középszinten pedig június 17. és július 3. között zajlanak majd a vizsgák. Mindkét szinten tételeket kell húzni, az emelt szinten érettségizők 20 perces, a középszinten vizsgázók 15 perces beszélgetésre készülhetnek.

Nyitókép: Getty Images