Család

A szakszervezetek nem szólalhatnak majd fel az oktatási konzultáción

Azt egyelőre még mindig nem lehet tudni, hogy miről lesz ott szó pontosan a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartandó eseményen.
2022. December 15.
konzultáció a tanárok és a kormány miatt
400 iskolaigazgató és tanár megy a konzulátcióra (Fotó: Getty Images)

Annyit Rétvári Bence parlamenti államtitkár elárult, hogy fővárosi és vidéki intézményvezetők, tanárok egyaránt lesznek ott, valamint olyanok is képviselik majd a tanárokat, akik részt vesznek a tiltatkozásokban, és olyanok is, akik kimaradtak belőle. Sokan felszólalhatnak majd, de a szakszervezetek képviselői nem – derült ki az államtitkár nyilatkozatából. A szakszervezetek eseményen való háttérbeszorulását azzal indokolta, hogy ők állandó résztvevői a köznevelési kerekasztalnak, így nekik már lehetőségük volt a mondanivalójuk kifejtésére.

Mivel kedden megszületett a megállapodás az Európiai Unióval, így megvalósult az a feltétel, amihez a kormány kötötte a pedagógus szféra béremelését. Ha megjönnek az uniós pénzek, három év alatt lépcsőzetesen emelik majd a fizetésüket, ezáltal majd 2025-re éri el a diplomás átlagbér 80 százalékát. A pénzek ütemezése kapcsán arra számítanak, hogy akár januárban is megérkezhet az összeg, s így már ekkor megtörténhetne a béremelés első üteme. De még március végéig esedékes egy törvénycsomag elfogadása itthon, így áprilisban is jöhet az uniós források felfüggesztésének visszavonása az Európai Tanács által.