Család

Mi a különbség a minőségét megőrzi és a fogyasztható között?

Nem egymás szinonimája a két kifejezés.
2023. Szeptember 19.
(Kép forrása: Getty Images)

Mire utal pontosan az élelmiszerek csomagolásán lévő dátum? „Érdemes mindig ellenőrzini a lejárati dátumot a termékeken, nem csak mielőtt megvásároljuk, de az otthoni tárolás és a felhasználás előtt is. Jellemzően 2 felirat szerepelhet a csomagolásokon: “minőségét megőrzi” és “fogyasztható”. Ez a két kifejezés nem egymás szinonimája!” – hívja fel rá a figyelmet Facebook-bejegyzésében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszerpazarlás-megelőző programja, a Maradék nélkül.

 

A poszt szerint a fogyaszthatósági idő azt a dátumot jelöli, amelynek a lejárata után már nem biztonságos az élelmiszer elfogyasztása. A minőségmegőrzési idő pedig azt a dátumot jelöli, amelynek a lejárata után az élelmiszer ugyan már veszíthet a minőségéből, de az elfogyasztása az adott dátum után sem jár élelmiszerbiztonsági kockázattal.

„Míg a fogyaszthatósági idő után már nem biztonságos megenni például a húst vagy a joghurtot, a minőségmegőrzési idő csak azt jelzi, hogy a termék addig az időpontig nem veszít a minőségéből. Ebből kifolyólag például a konzervek vagy tészták esetében, nyugodtan tehetünk egy próbát a minőségmegőrzési idő után is. Vegyük szemügyre és szagoljuk meg minden esetben ezeket az élelmiszereket, és amennyiben rendben találjuk kinézetre és az illata alapján, valószínűleg felhasználható” – írja a Maradék nélkül oldala.

Az ételek eltarthatóságát meghosszabíthatjuk például fagyasztással is. Ebben a cikkünkben adtunk néhány tippet az élelmiszerek fagyasztásához.