Család

„Otthon kisördög, máshol pedig egy angyal” – Miért viselkedik jobban a gyerek, amikor másokkal van?

Sokan tapasztalják azt, hogy a gyerekük sokkal jobban viselkedik másokkal, mint amikor otthon vannak. Mi az oka ennek, és hazaérkezés után miért „bújik ki a kisördög” a kisgyerekből?
2023. Január 11.
csintalan kisgyerek
Miért bújik ki belőle otthon a kisördög? (Kép forrása: Getty Images)

Ha ezt a kérdést már te magad is feltetted, nem vagy egyedül. Sok szülő tapasztalja, hogy a gyereke, aki különféle apró (és néha érthetetlen) okok miatt otthon hisztizve a földre veti magát, de a barátai szüleinek udvariasan mondja a „kéremet és köszönömöt”, és panaszkodás nélkül elpakolja a játékait, ha valaki más vigyáz rá.

 A legfontosabb, hogy ennek nem az az oka, hogy a gyerek jobban szeret másokkal lenni. Épp ellenkezőleg: ez a viselkedés is azt mutatja, hogy biztonságosan kötődik hozzád, írja a Psychology Today.

Mit érdemes tudni a biztonságos kötődésről?

Egy Mary Ainsworth nevű pszichológus az „ismeretlen helyzet” nevezett kísérlettel lett ismert, amely során az édesanyához való kötődést vizsgálta kisbabáknál az 1970-es évek végén. A vizsgálat során az édesanyák egy laborhelyiségben játszottak a babájukkal, majd néhány perccel később belépett egy ismeretlen személy a szobába, és leült a baba mellé. Egy idő után az édesanya elhagyta a szobát, így a baba az ismeretlennel maradt, majd az anyuka visszatért.

Ainsworth úgy találta, hogy a legtöbb baba „biztonságosan kötődött”, és boldogan játszott az új helyen, amikor az anyukája ott volt, (legalább enyhén) idegessé vált, amikor az anya kiment, és jobban érezte magát, amikor visszajött. De nem minden baba mutatott biztonságos kötődést – a „bizonytalanul kötődő/kerülő” babák gyakran közömbösek voltak az édesanya jelenléte iránt; nem vették észre, amikor elment, és látszólag nem foglalkoztak azzal, hogy visszatért. A „szorongó/rezisztens” babák ragaszkodtak az anyukájukhoz, amíg a szobában volt, amikor elment onnan, nagyon idegesek voltak, de nem tudták megvigasztalni őket, amikor visszatértek, és még haragudtak is amiatt, hogy előtte elment a helyről. A babák egy utolsó csoportját „szervezetlennek/dezorientáltnak” nevezték, akik vegyes módon reagáltak, és nem viselkedtek következetesen a vizsgálat során.

Hogyan kötődik egy gyermek biztonságosan?

Azok a babák, akiknek az édesanyja figyel a szükségleteikre – vigasztalják, ha sír, nevetnek, amikor a baba nevet, stb. – nagy valószínűséggel biztonságosan kötődnek. Ők megtanulják, hogy ha idegesek, az anyukájuk ott lesz, hogy megvigasztalja őket. Ez elég biztonságot jelent ahhoz, hogy a baba új környezeteket/helyzeteket fedezzen fel, amikor az anyukája ott van, mert tudja, hogy van egy megbízható szülő a közelben, aki segít, ha valami baj van. Kevésbé érzi magát magabiztosnak, amikor az anya nincs a közelben, de azonnal helyreáll az önbizalma, amikor az édesanya visszatér.

Tehát miért rosszabb a viselkedése a gyerekeknek, amikor a szülőkkel vannak, és miért nem az, amikor másokkal? A válasz valószínűleg az, hogy komfortosan érzik magukat a szülőkkel. Tudják, hogy teljesen kiborulhatnak, és a szülők ott lesznek, hogy megvigasztalják és támogassák őket. Annyira biztonságban érzik magukat, ahogy másokkal nem tudják – különösen, ha a szülő nincs a közelben. Emiatt pedig azokban a helyzetekben visszafogottabbak lehetnek, és gyakran a legjobb viselkedésüket mutatják.

Valójában ez felnőttkorban is hasonló: ismeretlenekkel, vagy akiket kevésbé jól ismerünk, mi is a legjobban viselkedhetünk, és a hozzánk legközelebb állókkal érezzük magunkat a legnagyobb biztonságban.

Forrás: psychologytoday.com