A rukkola karakteres ízű leveles zöldség, ami nagyon ízletes salátákban fogyasztva, de készülhet belőle pesto is, és akár tésztaételekbe is belefőzhetjük, a pizzára is tehetjük. A rukkola termesztése nagyon egyszerű, így akár otthon, a konyhaablakban is megpróbálkozhatunk vele.
A the kitchn szerint a rukkola jól érzi magát a hidegebb kora tavaszi és őszi hőmérsékleten, és érdemes is kivárni, hogy az időjárás már ne legyen túl meleg. Így célszerű lehet akkor elültetni a magokat, amikor már ősziesebb lesz az idő.
A portál szerint a rukkola remekül ültethető az északi fekvésű ablakba, ahol a hűvösebb hőmérséklet is segíthet, hogy ne virágozzon és ne hozzon magokat. Télen viszont érdemes a rukkola ládáját naposabb helyre, másik ablakba áttenni, ügyelve arra, hogy a hőforrásoktól távol tartsuk, mert az kiszáríthatja a növény talaját.
A rukkol növekedéséhez nincs szükség mély talajra, de minél mélyebb a földje, annál nagyobbra nőhetnek a levelek. Már nagyjából 10 centiméter mély földben is lehet salátának való méretű rukkolaleveleket termeszteni a portál szerint.
A magokat a föld legfelső rétegébe kell elvetni. Egy tipp: érdemes a már növénykezdeménye közé is szórni kicsit később a magokból, ami kitölti majd a hézagokat, és segíti, hogy folyamatosan legyen mit betakarítani.
A rukkolamagokból egy vékony szár fejlődik ki, amin levelek fognak nőni. A betakarításukhoz a leveleket a levéltőnél javasolt visszavágni, amikor már elég nagynak ítéljük a levelet. A levelek egyszer-kétszer növeszthetők újra anélkül, hogy túl fűszeresek, keserűek vagy fásak lennének. A zsenge levelekhez célszerű akkor levágni őket, amikor nagyjából 7,5-10 centiméter hosszúak. De ha erősebb ízű, vastagabb, ropogósabb leveleket ennénk, akkor várjuk meg, amíg a levelek 12-15 centiméteresek lesznek. Ekkor levághatjuk az egész szárat a tövénél, de azt ne húzzuk ki a földből, mert még vissza tud növekedni.