Család

Sivatagi rókák születtek a Nyíregyházi Állatparkban

A kölykök már előmerészkednek a felszínre is.
2023. November 02.
(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

Bővült a sivatagi róka család a Nyíregyház Állatparkban – számoltak be róla a park weboldalán. A kölykök körülbelül 50 grammosan látták meg a napvilágot és két hét után nyílt ki a szemük. Eddig a rejtett kotorékrendszerben tartózkodtak, de amióta elkezdték a húsból álló takarmány fogyasztását, előmerészkednek a felszínre is, így a szerencsésebb látogatók megtekinthetik őket.

A sivatagi rókák apró termetű – mindösszesen 1 kilogrammos testtömegű – állatok. Teljes testfelépítésük a sivatagi körülményekhez alkalmazkodott. Tömött bundájuk kitűnő hőszigetelő képességgel rendelkezik, így védi az éjszaka vadászó állatokat a sivatagban uralkodó éjjeli hidegtől. Szőrük világos színezete pedig amellett, hogy kiváló rejtőszínt biztosít, hatékonyan veri vissza a hőt, így nappal véd az esetleges túlmelegedés ellen is. Szőrös mancsaik egyrészt tompítják lépteik zaját, másfelől védik őket a nappali homok perzselő forróságától.

A nagy füleiknek a hőleadásban van szerepe, ezen kívül segítségével képesek meghatározni a homok alatt mozgó zsákmány helyét, mely elsősorban kisebb gerincesekből, és gerinctelenekből áll, ám megeszik a tojást, és a bogyókat is – olvasható az oldalon.

 

A Nyíregyházi Állatpark nyáron is bővült kisállatokkal: júliusban mutatták be az észak-kínai leopárd hármasikreket.