A paprikával kapcsolatban gyakran felmerül a kérdés, hogy van-e különbség a piros, a sárga és a zöld színű változatok között.
A Rizikometer Fcaebook-posztjában idézi a német Táplálkozási Kompetencia Központot (KErn): színétől függetlenül minden paprika egészséges, ugyanakkor valóban komoly eltérés van a különböző színű paprikák tápanyag-tartalma között.
A KErn szerint s piros paprika érési ideje a leghosszabb, ezért az több C-vitamint és béta-karotint tartalmaz a többinél. C-vitaminból 100 g piros paprikában körülbelül 140 mg van, míg a sárgában 120-130 mg, a zöldben pedig mintegy 115 mg.
100 g piros paprika átlagosan 2,1 mg béta-karotint tartalmaz, miközben a zöld 0,5 mg-ot, a sárga pedig csak 0,135 mg-ot. A K-vitamin az egyetlen olyan tápanyag, amelyből a zöld paprikában van a legtöbb: ebből 0,014 mg található benne, míg a piros és a sárga paprikában csak 0,005 mg.
A KErn szerint mindez nem jelenti azt, hogy csak piros paprikát kellene fogyasztanunk a legfontosabb, hogy sokféle gyümölcsöt és zöldséget együnk, ha lehet szezonálisat.