Család

Teszteld, mennyi idős valójában az agyad!

Azt tudjuk, hogy kognitív képességeink a húszas éveinkben vannak a csúcson. Vajon az agyad annyi éves, mint amennyi te vagy?
2022. Október 31.
agyteszt
Milyen állapotban van az agyad?

Az öregedéssel agyunk teljesítő képessége is romlik, bár egyes tanulmányok azt mutatják, hogy némileg képes kompenzálni a romló képességeket a tapasztalatokra építkezve.

Mit takar egyáltalán a kognitív képességek kifejezés, mi tartozik ide? 

  • érzékelés
  • észlelés
  • figyelem
  • emlékezés
  • képzelet
  • gondolkodás

Vannak, akiknek korukhoz képest fiatalabb az agya, másoknál gyorsabban romlanak az agyi funkciók. Ezzel az angol nyelvű teszttel pár perc alatt felmérheted, mennyi idős ember szintjén teljesít az agyad:  Agykor teszt

Táplálkozás, sport, folyamatos tanulás

Húszas éveink közepétől fokozatosan csökken az idegsejteink és az azokat összekötő nyúlványok száma. 90 éves korunkra 25 éves korunkhoz képest akár 5-10 százalékot is zsugorodhat agyunk mérete. A szakemberek szerint a tanulás, a sport, az egészséges táplálkozás segít fitten tartani az agyat. 

Tippek

  1. Végezz hetente legalább 2,5 óra közepes intenzitási mozgást! Ez lehet séta, kerékpározás is. (Ha intenzívebb mozgást választasz, akkor elég kevesebb is.) Aki rendszeresen mozog, annak 7 évvel fiatalabb az agya ahhoz képest, aki nem sportol egyáltalán. 
  2. Folyamatosan tanulj, képezd magad! Különösen a nyelvtanulást ajánlják a szakmberek!
  3. Táplálkozz egészségesen és változatosan! Egyes élelmiszerek különösen jótékonyan hatnak az agyra, ilyen például a ginkgo biloba.
  4. Kommunikálj minél többet másokkal! Ha szociálisan aktív vagy, az is jótékonyan hat az agyad állapotára. 

Nyitókép: Getty Images