Család

Új otthonfelújítási program: ezek a részletek

Július elsején indul a program.
2024. Június 18.
felújítás
(Kép forrása: Getty Images)

Július elsején indul az otthonfelújítási program, hosszabb futamidővel és többféle tevékenységre igényelhető támogatás – írta az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfői közlése alapján az MTI.

Július 1-jétől nyújtható be kölcsönkérelem az otthonfelújítási programra az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban. A végleges felhívás június 17-én jelent meg a palyazat.gov.hu oldalon.

Az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítésére igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön.

Az európai uniós forrásból biztosított, 108 milliárd forintos keretösszegből a becslések szerint mintegy 20 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések, a közlés szerint.

A legtöbbeket érintő újdonságok a következők:

  • A futamidő a korábban tervezett 8 évről a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 12 évre emelkedett.
  • A havi törlesztőrészlet így az előzőleg kalkulált 25-36 ezer forinttal szemben 14-25 ezer forint lehet, e többletkiadás tehát még nagyobb arányban, akár teljes egészében is megtérülhet a családok rezsijének csökkenésében.
  • Bekerült a támogatható tevékenységek közé a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése.
  • Új, korszerű, műanyag szerkezetű nyílászárók mellett a fa szerkezetű nyílászárók beszerelése is támogatott.
  • Az EPS hőszigetelés mellett a kőzetgyapot hőszigetelés is a támogatott építési anyagok közé került.
  • A saját forrásba beszámíthatóvá vált a lakástakarékpénztári megtakarítás.
  • A 30 százalékos energia-megtakarítás elérése érdekében az elszámolható saját forráson felül további el nem számolható egyéb forrás is felhasználható az ingatlan korszerűsítéshez.

Módosult a vissza nem térítendő támogatás arányának megállapításához kapcsolódó jövedelemszámítás módja is. A jövedelmi szint meghatározása során figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a pályázat fő eredményfeltétele, hogy a 30 százalékos energia-megtakarítást mindenképp szükséges elérni. Ennek érdekében minden igénylőnek javasolt tanácsadó igénybevétele a kölcsönkérelem benyújtása előtt. A szakemberek segíthetik a korszerűsítés megtervezését, hogy a megvalósult beruházás eleget tegyen a megtakarítási feltételnek.

Ahogy az a részletes felhívásban olvasható, a finanszírozási összeg (a kölcsönrész és a vissza nem térítendő támogatás együttesen): minimum bruttó 2,5 millió forint – maximum bruttó 6 millió forint.

Ahogy azt a hvg.hu írja, a vissza nem térítendő támogatás mértéke zömében 2,5, 3 és 3,5 millió forint lehet, attól függően, hogy abban a járásban, ahol a felújítani kívánt ingatlan fekszik, az országos átlagjövedelem 110 százalékánál nagyobb, 75 és 110 százaléka közötti vagy 75 százalékánál kisebb az átlagjövedelem. Emellett a nagyobb jövedelmű járásokban élő alacsonyabb jövedelmű pályázók is a magasabb támogatásra lesznek jogosultak, a fentihez hasonló százalékos felosztásban, írja a portál.

Egy pályázó maximum 7 millió forintnyi beruházási összeget számolhat el a programban. A saját forrás elvárt mértéke a felhívás szerint a projekt elszámolható költségének minimum 14,3%-a: ez a 7 millió forintnyi beruházás elszámolható összköltségénél 1 millió forint saját forrást jelent, melynek felhasználását az első folyósítás előtt igazolni szükséges. Ez legfeljebb 6 millió forintnyi kedvezményes hitellel egészülhet ki, és ennek egy részét engedik el a jövedelmi határok alapján.

Abban az esetben, ha a beruházás elszámolható összköltsége alacsonyabb 7 millió forintnál, akkor a saját forrás, a vissza nem térítendő támogatás és a kölcsönrész is arányosan kisebb lesz.

További részletek a felhívásban találhatók.

Forrás: MTI és Gyerekszoba.hu