Család

Vasárnap kiderül, fehér lesz-e az idei karácsony

A gyerekek biztosan visszaszámolnak már az első havazásig: nos, az ország több pontján részük lehet benne már ezen a hétvégén is!
2023. November 17.
Kisfiú örül a hóesésnek

Az idokep.hu előrejelzése szerint ahol nem az eső fog esni, ott akár havazás is lehet, így ismét kaphatunk egy kis ízelítőt a téli havas tájakból. Az egész országra kiterjedő, több centis hóesés még várat magára, amit a felnőttek többsége valószínűleg nem is bán annyira…

Vasárnap, azaz Erzsébet napon viszont a népi hagyomány szerint kiderülhet, milyen időjárásra számíthatunk a várva-várt karácsonyi ünnepek alatt. Vajon idén fehér lesz a karácsony?

  • Pénteken kiadós, akár 20 mm mennyiségű esőre is számíthatunk, a hegyekben azonban a havas eső mellett havazás is előfordulhat. A nap időjárását egy hullámzó hidegfront irányítja, sok széllel kísérve. Mint írják, az sem kizárt, hogy a Mátra, a Bükk és a Zempléni-hegység magasabb pontjai újra pár centis fehér hótakaró alá kerülhetnek!
  • Szombaton hajnalban már fagyhat is, egy észak-északnyugat felől érkező erőteljes hidegfront hatására. A hőmérők higanyszála napközben sem kúszik majd magasabbra 3-9 foknál. Északkeleten, a csapadékos tájakon már síkvidéken is hópelyhek keveredhetnek az esőbe.
  • Vasárnap reggel Észak-Magyarországon akár -3, -4 fok is előfordulhat. A népi megfigyelés szerint, ha ezen a napon esik a hó, karácsonykor is esni fog. Egyelőre úgy fest, hogy idén Erzsébet napján az északkeleti országrészben és a hegyekben havas eső, és kisebb hózápor is kialakulhat, így a régi idők megfigyelései szerint nem hiábavaló fehér karácsonyban reménykedni!