Egyéb

C-vitamin: az aszkorbinsavtól a Cebionig

Szervezetünk egészséges működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitel. A napi adagot célszerű a hiánytünetek megjelenése előtt pótolni, különösképp várandósság, szoptatás idején, amikor fokozott igény jelentkezik rá.
2010. Március 08.

C-vitamin: állandó szükséglet

Az ember egyike annak a néhány emlős fajnak melyek nem képesek C-vitamint előállítani ezért külső C-vitamin bevitelre szorul. A legtöbb vízoldékony vitaminból szervezetünk csak igen kis mennyiséget tárol, legnagyobb mennyiségben a májban és az izmokban.

Egy átlagos súlyú ember 3 g C-vitaminkészlettel rendelkezik, és ebből – pótlás híján – naponta 3%-ot veszít. A vitamin túladagolásának a veszélye nem áll fenn: túlzott bevitel esetén a felesleg a vizelettel ürül, még igen magas adagok (3-5 gramm/nap) esetén is legfeljebb enyhe hasmenés lépett fel. Ha azonban a szervezet C-vitaminkészlete 300 mg alá csökken, megjelennek a hiánytünetek.

Vajon elegendő C-vitamint fogyasztunk-e?

A C-vitamin hiány nemcsak betegségek esetén jelentkezhet. Hiányállapotok gyakran előfordulnak – időskor, diétahiba (fogyókúra) vagy gyorséttermi étkezés esetén, vagy túlzott alkohol fogyasztás mellett. A C-vitamin csökkent felszívódását okozhatják bizonyos gyomor-bél betegségek valamint a tartós gyógyszerszedés (egyes antibiotikumok, nyugtatók, fogamzásgátlók, aszpirin) Gyakran előfordul, hogy a szervezet C-vitamin szükséglete megnövekedik.

Egyes állapotok, élethelyzetek fokozott C-vitamin igénnyel járnak. Ilyen alkalmak a fokozott pszichés vagy fizikai (pl. sport) megterhelés, a fogyókúra, a terhesség és szoptatás időszakai, az időskorban megnövekedett szükséglet illetve az aktív/passzív dohányosok. Fokozza a C-vitamin igényt a környezetszennyezés, de nő a bevitel szükségessége pl. dializált vesebetegek esetén is.

C-vitamin és Cebion

C-vitamin: az aszkorbinsavtól a Cebionig

Noha már a XVI. században javasolták a növényi tápanyagok fogyasztását a súlyos C-vitamin hiány a skorbut tüneteinek megelőzésére, első alkalommal 1933-ban jelentek meg közlemények a vitamin növényi alapanyagból történő előállításra.

Ma már inkább tudománytörténeti érdekesség, hogy neves professzorok nyújtottak be petíciót Szent-györgyi Albert ellen, mert a tudományos világ nehezen fogadta el, hogy a C-vitamin azonos az aszkorbinsav molekulával. Ugyanezen év tavaszán Szent-Györgyi Albert látogatást tett a Merck gyógyszergyárnál, majd a gyár munkatársai keresték fel Szent-Györgyi professzort Szegeden. A rákövetkező évben már megindult a C vitamin ipari mennyiségű előállítása növényekből (gladiolus levelek).

Magyarország számára fontos mérföldkő volt 1937, amikor Szent-Györgyi Albert professzor Nobel díjat kapott a C-vitaminnal kapcsolatos kutatásaiért. A rákövetkező évben pedig megkezdődött a Cebion gyártása. Magyarországon a Cebion cseppek idén ünnepli 10. születésnapját. Ezúton köszönjük a termék iránti bizalmat!

Forrás: HáziPatika.com