Egyéb

Egy hely, ahol az egészség születik

A magyar családtervezési modell bizonyos értelemben mindmáig egyedülálló, mégsem közismert eléggé. Tudjon meg többet arról, mit tehet születendő gyermeke egészségéért, s mit kínál ma egy családtervezési szolgáltatás.
2009. Március 19.

A minőségi értelemben vett családtervezés Magyarországon több évtizedes múlttal rendelkezik, bátran mondhatjuk, hogy ebben a tudomány élvonalába tartozunk.

Az első, ún. perinatális tanácsadás 1984-ben alakult. A program kidolgozása Dr. Czeizel Endre nevéhez fűződik.

Ma az Országos Gyermekegészségügyi Intézet Ifjúsági és Családtervezési Osztályán működik egy egyedülálló Családtervezési Program, két és fél évtizedes alapokra és tapasztalatokra támaszkodva.A családtervezés célja, hogy a leendő szülők a lehetőségekhez képest mindent megtehessenek születendő gyermekük egészségéért. A program segítségével a gyermekek egészségesebben jönnek világra, csökken a veleszületett rendellenességek aránya, a koraszülés, a méhen kívüli terhesség.

Mikor javasolt részt venni családtervezési programon?

Ha egy pár a közeljövőben szeretne gyermeket vállalni, de a várandósság még nem jött létre, illetve a meddőség gyanúja nem merült fel (erre akkor kell gondolni, ha fogamzásgátlás nélküli rendszeres nemi élet ellenére 12 hónap alatt nem következett be a várandósság).

Valamint akkor, ha a lehetőségekhez képest mindent meg szeretnének tenni születendő gyermekük egészségéért.A program – ideális esetben – legalább három hónappal a tervezett terhesség előtt indul.

Miből áll a családtervezési program?

A program védőnővel történő konzultációkból, valamint szakorvosi vizsgálatokból áll. Ezek során megbeszélésre kerül minden olyan tényező, ami a megelőzést és a felkészülést szolgálja.Az első találkozás alkalmával rákérdeznek a pár egészségi állapotára (az esetleges gyógyszerszedésre), betegségeikre, életmódbeli- és táplálkozási szokásaikra, valamint a családban előforduló betegségekre.

A három hónapos – a várandósságra való – felkészülési idő alatt a fogamzásgátló tabletta abbahagyása után óvszeres védekezést javasolnak. Ennek oka, hogy a tabletta ideiglenesen kikapcsolja a női szervezet nemi hormonjainak termelődését, és a szedés abbahagyása után a szervezetnek időre van szüksége a hormonszabályozás helyreállításához. A három hónapos felkészülési időszak általában elegendő időt biztosít a regenerálódáshoz; és egyben az ivarsejtek védelmét is szolgálja.

A családtervező nőt megtanítják az ébredési hőmérséklet helyes mérésére is. Ennek segítségével két-három női ciklus ideje alatt kiderül, hogy van-e peteérés, rendben van-e a ciklus.

Egy hely, ahol az egészség születik

Fontos a rizikófaktorok kerülése már a tervezett terhesség előtt is. A dohányzást, az alkohol- és koffeinfogyasztást, a fölösleges gyógyszerszedést kerülni kell.

Javasolják magzatvédő vitamin szedését is, a fogamzást megelőző három hónapos felkészülési időszakban, és a várandósság első három hónapjában. A folsav-tartalmú készítmények hozzájárulnak a magzat egészséges fejlődéséhez, és 90 %-ban kivédik a idegcső-záródási betegségeket (nyitott gerinc, koponyahiány). Az újabb nemzetközi vizsgálatok más veleszületett rendellenességek kockázatcsökkenését is igazolták: közel felére csökkent a szív- és húgy-ivarrendszeri rendellenességek aránya, csökkent a végtaghiányos és egyes bélrendellenességek előfordulása, de a koraszülés veszélye is.

Felkészülés a várandósságra

A három hónapos felkészülés során bizonyos szűrővizsgálatokra, szakorvosi konzultációkra is sor kerül(het):

  • A genetikai tanácsadás során átbeszélésre kerülnek a családban előforduló betegségek, fejlődési rendellenességek, melyre külön figyelmet szentelnek, és ha a családban örökletes ártalom valószínűsíthető, a genetikus orvos ad tanácsot. A szakember pontos képet ad arról, vajon mekkora az esélye az újbóli előfordulásnak, és válaszol arra a fontos kérdésre is, hogy megelőzhető-e a baj. Ebbe a problémakörbe tartoznak a munkahelyi ártalmak is, a súlyosság megítélésében szintén a genetikus kompetens.
  • Nőgyógyászati vizsgálatokra (rákszűrés, hüvelyváladék vizsgálat) is sor kerül.
  • Laborvizsgálattal szűrik a családtervező nő rózsa- és bárányhimlő-fertőzés iránti fogékonyságát. Ha nem esett át betegségen, vagy nem kapott oltást, védőoltást javasolnak még a várandósság előtt, mivel a vírus okozta betegség a várandósság alatt a magzat rendellenességét, vagy az újszülött betegségét okozhatja.
  • A családtervező férfi nemzőképességét mikroszkópos ondóvizsgálattal ellenőrzik. Ha a spermiumok száma vagy mozgékonysága nem megfelelő, vagy fertőzés valószínűsíthető, andrológus (férfigyógyász) szakorvos segít a probléma megoldásában.
  • Van lehetőség az Intézeten belül pszichiátriai, pszichológiai, szexuál-medicinai konzultációra, egyéni vagy csoportos dietetikai tanácsadásra, szájhigiénés szűrés igénybevételére.

A kora-terhesség fokozott védelme

Az Intézetben a kivizsgálások után 1 év “próbálkozást” javasolnak, mely alatt folyamatos kapcsolattartásra van lehetőségük a pároknak a védőnőjükkel. A várva-várt várandósság általában 4-6 hónap alatt jön létre. Pozitív terhességi tesztet követően kerül sor egy újabb védőnői találkozásra, ekkor megbeszélik a várandósság alatti teendőket.

A családtervezési program a várandósság korai (5-6. várandóssági hét), ultrahanggal, történő megállapításával (és a méhen kívüli terhesség kizárásával), valamint a 12-13. várandóssági héten elvégzett Down-szűréssel (kombinált teszt) fejeződik be.Az Intézetben ezek után is van lehetőség különböző programokon részt venni: ilyen a szülői szerepre való felkészítés, szoptatási tanácsadás, csecsemős- és kisgyermekes klub, allergia-megelőző program.

Hogyan lehet részt venni a családtervezési programon?

Bejelentkezés és időpont-egyeztetés feltétlenül szükséges, az alábbi telefonszámok egyikén: 363-5272, 363-2229, 383-8477.

Munkaidőben személyesen is lehet időpontot kérni; a helyszínen: XIV. kerület, Bolgárkerék u. 3. (Örs vezér tér mellett).

Kérdéseket feltenni a [email protected] címen is lehet.A programnak egyszeri, 12000 Ft-os önköltsége van.

Forrás: HáziPatika.com