Egyéb

Lány- és fiúnevek, amelyek azt jelentik, hogy erő, erős

Ha fontos számotokra, hogy mit jelent a név, amit a babátoknak választotok majd, és éppen az erős jelentésű nevek szimpatikusak a számotokra, akkor jó hírünk van! Az utónévtárban számos ilyen lány- és fiúnév is szerepel.
2022. Augusztus 23.
Lány- és fiúnevek, amelyek azt jelentik, hogy erő, erős (Fotó: Getty Images)

Lánynevek erős jelentéssel

A lánynevek közül erős a jelentése a germán-francia eredetű Bernadett és Bernadetta utóneveknek, és ugyanezt jelenti a germán eredetű Karla is. A görög eredetű, ritkábban választott Arzénia jelentése bátor és erős, míg a német eredetű Balda lánynévé merész és erős.

A V betűvel kezdődő lánynevek között találjuk a latin eredetű Valencia, Valentina, illetve Valéria neveket, amelyek jelentése erős, illetve egészséges; továbbá a latin-germán-német eredetű Vilhelmát, Vilhelminát, és Vilmát, amelyek jelentése erős akaratú, és védelmező.

A kelta eredetű Birgit, illetve az óír Brigitta, és az óír-német eredetű Gitta nevek erőst és erényeset jelentenek, míg a latin-germán eredetű Medárda hatalmasat és erőst. A germán eredetű Sarlott lánynév azt jelenti, hogy erős, nőies, a spanyol eredetű Lola, Lolita, illetve Lolli jelentése pedig az, hogy erős asszony.

Az erőt, mint tulajdonságot bizonyos állatokhoz is szokták társítani, és ez néhány név jelentésében is megjelenik. A lány utónevek közül ilyen a germán-latin eredetű Bernarda, ami azt jelenti, hogy erős, mint a medve, éppen mint a latin-német eredetű Bernardina. A görög-latin eredetű Leonarda pedig azzal a jelentéssel bír, hogy erős, mint az oroszlán.

Két német eredetű, ritkább lánynév jelentése is az, hogy dárda + erő, és varázsló – ezek a Trudi és Jerta keresztnevek. A germán eredetű Imelda név jelentései között szerepel a szövetséges, az erős, és a hatalmas. A német-francia eredetű Melizand lánynév azt jelenti, hogy munka + erős, míg a magyar-germán-holland eredettel bíró Menta jelentése a növény neve mellett az erős is.

Az eredetileg héber eredetű Mária névnek számos jelentést tulajdonítanak, de ezek is mind vitatottak. A jelentései között gyakran szerepel a keserűség, illetve a szomorúság, de a további jelentések között találjuk az ellenállót, lázadót, és erőst is, sok egyéb mellett. Ennek a névnek számtalan önállósult változata van, mint a szintén héber eredetű Mara, Maréza, Mariella, Marina, Marika, Mariska, Mari, Mia, Mimi, Miriam, Mirjam, Mirjána, és Molli; a héber-magyar eredetű Marica és Ria; a héber-olasz eredetű Mariett, Marietta, Marita és Mietta, illetve az olasz eredetű Miett, és a hébér-latin-olasz Marinella és Marinetta; a héber-francia eredetű Marion; a héber-román eredetű Marióra; a héber-orosz Masa, és a héber-holland-német eredettel bíró Marléne is.

Fiúnevek erős jelentéssel

A fiúnevek között találunk egy magyar eredetű nevet, az Erőst, ami természetesen azt is jelenti, hogy erős. A görög eredetű Arion és Ariton nevek jelentése gyors, erős, míg erős, egészséges a jelentése a latin eredetű Bálint, Valentin, és Valér neveknek. A görög-latin eredetű Arzén azt jelenti, hogy erőteljes, és férfias, és hasonló a jelentése a kelta eredetű Kolen névnek, is, amely erős, izmos, fiatal, férfias jelentésekkel bír.

A héber eredetű Boáz névnek is több jelentése van, ezek az erős, vidámság, elbizakodottság, bátorság, gyorsaság, elevenség; erő és merész a jelentése a latin eredetű Ménásnak; míg a germán eredetű Zotmund erős, gyors, merész, védelmező, pártfogó jelentésű.

Igazi hősies nevek a germán eredetű Bocsárd, ami azt jelenti, hogy erős, és védelmező; hatalmas és erős a jelentése a latin-germán-német Medárdnak, és hasonló a szláv eredetű régi magyar férfinévnek, a Zovátnak is – erős, hatalmas -; a germán eredetű Erhard azt jelenti, hogy becsület + erős, a német eredetű Gibárt pedig adakozó és erős jelentésekkel bír.

A Vilibald egy német eredetű fiúnév, amely jelentései az akaraterős + merész, és ehhez hasonló a latin-germán eredetű Vilmosnak, mely azt jelenti, hogy erős akaratú védelmező.

A fiúnevek között is találunk olyanokat, amelyek jelentései között erős állatok is szerepelnek: ilyenek a germán-német eredetű Lénárd – erős, mint az oroszlán -, a német-angol eredetű Everard – vadkan + erős, merész -, és a germán eredetű Bernát is -erős, mint a medve.

A kelta-angol Artúr név jelentése erős, mint a szikla; míg a balti eredetű Jagelló erős lovast jelent. A német eredetű Gerhárd jelentései a gerely + erős, míg a görög Szókratész név szerencsét és erőt jelent. Két héber eredetű fiúnév jelentései között is szerepel az erős: a Sion azt jelenti, hogy erősség, vár, hegy, míg a Sámson jelentései a nap fia, fényes, erős, napos.

A görög-latin eredetű Pongrác név azt jelenti, hogy minden erő, hatalom, akárcsak a görög-latin-magyar eredetű Pongor. Erős uralkodó a jelentése a német eredetű Ronaldnak, és erős fejedelem a szintén német eredetű Richárd, más írásmóddal Rihárd neveknek.