Egyéb

Programajánló

Itt a fesztiválok évadja. Utcazene, népzene, strand, sőt: Kukorica Jancsi fesztivál is lesz.
2011. Június 27.

Kukorica Jancsi-fesztivál

Keszthely városi strandján komoly kihívásnak néz elébe, aki benevez a homokvárépítő versenybe 9-én. A fesztivál kínálatában szerepel még mesesziget, locspocsparti, különböző vízi és vízparti családi vetélkedők, gyerekkoncertek, különböző játszóházak, gyerekszínházi előadások, természetesen mind-mind János vitéz, illetve Kukorica Jancsi történetéhez kapcsolódva. A vetélkedők győztesei naplementenéző hajókázásra kapnak belépőt. A rendezvényt személyesen Kukorica Jancsi és Iluska is meglátogatja majd. És hogy miért éppen Kukorica Jancsi a fesztivál névadója? Ennek oka, hogy a város több ponton is kapcsolódik Petőfi egyik legismertebb művéhez. Kacsóh Pongrác, a híres zeneszerző a legenda szerint Keszthelyen zenésítette meg a János vitézt, illetve városunkban található a költő felesége – Szendrey Júlia – szülőháza is.

A zenepaviloni programok díjmentesen látogathatók, a városi strandon megrendezésre kerülő locspocsparti és a homokvárépítés strandbelépővel látogatható!

Szavak a szabadban

A Millenáris megint újít, és milyen jól! Szavak a szabadban címmel irodalmi pikniket rendez 14-én, csütörtökön. Délután öttől Lackfi János olvas fel gyerekeknek.

Többek között Bóbitáról, aki beáll rendőrnek vagy éppen fodrásznak, mert a főnökét, Weöres Sándort is leváltották, nyugdíjas tündéri állása pedig megszűnt. Megtudhatjuk, mit eszik egy késdobáló, mit iszik a takarító néni, hogyan küzd meg egymással autós és motoros, no meg hogy mi a Csiribiri mai megfelelője… (Parabola, parabola-antenna, nézzünk tévét éppen ma!) A végén pedig akár közös verset is írhatunk…Héttől tábori konyhát rendeznek be. A leleményes szakács bármilyen körülmények között mesteri étket rittyent a semmiből – vagy épp a rendelkezésre álló bárminemű összetevőből: zöldségből, konzervből, tubusból, granulátumból… Jöhet fű, fa, virág, egy a lényeg: a fantázia. Ezen az estén próbára tesszük az írókat, hogy gasztronómiai tárgyú, szellemes írásaik és kulináris tudományuk miképp bűvöli el szellemünket és ízlelőbimbóinkat egy képzelt, lepukkant tábori konyhán. Valódi túlélőtábor-élményre számíthat, aki merész – egy vérbeli gasztronóm, egy kamuséf (álneves író), továbbá egy kocaszakács segédletével.

Etetnek: Cserna-Szabó András, Derek Szegedi és Garaczi László

Étekfogó: Szegő János

A belépés díjtalan!

Négynapos buli Veszprémben

Július 13-tól 16-ig Veszprém utcái megtelnek zenével. Magyar és külföldi előadók biztosítják a maximális jókedvet, hiszen az utcazenészek mellett képtelenség lógatni az orrunkat. Gyerekekkel is jó buli ide látogatni, már csak azért is, mert a szervezők gondoltak a legkisebbekre. A Hotel Veszprém mögötti területen rajzolás, festés, kézműveskedés, mese, körjátékok, vetélkedők és pavilondekorálás vár a picikre. 15-én pénteken pedig a Süsü, a sárkányon innen, a Kölyökidőn túl című beszélgetésbe kapcsolódhatunk be Takács Verával.

Misztrál Fesztivál

A Misztrál együttes idén 10. éve rendezi meg Nagymaroson a Regejáró Misztrál Fesztivált július 15-től 17-ig. A népzene és a világzene áll a központban, többnyire magyar előadókat várnak. A Misztrál mellett fellép a Makám, Ferenczi György és a Rackajam, Huzella Péter, a Téka, a Kaláka. Itt egy kis ízelítő!

Misztrál Fesztivál 2011 – Meghívó from ifigodollo.hu – TVShoeShine on Vimeo.