Kamasz

17 éves diáklány mentette meg egy férfi életét

Alexandra habozás nélkül megkezdte a férfi újraélesztését, ezzel megmentette az életét.
2024. Január 22.
Juhász Alexandra
Kép: Országos Mentőszolgálat / Facebook

A 17 éves Juhász Alexandra a múlt héten éppen hazafelé tartott az iskolából, amikor a vonatállomáson meglátta, ahogy egy vonatra várakozó idős férfi hirtelen összeesik. Azonnal a segítségére sietett, megpróbálta felébreszteni a beteget, aki nem reagált, így megvizsgálta légzését is, miközben más diákok értesítették a mentőket – olvashatjuk az Országos Mentőszolgálat Facebook-posztjában.

Az idős férfi már nem lélegzett, így mentésirányító instrukciói alapján Alexandra habozás nélkül megkezdte az újraélesztést, amihez perceken belül tatabányai kiérkező mentők is csatlakoztak és folytatták az életmentést. Az időben megkezdett mellkasi nyomások végül sikerre vezettek és a férfit kritikus állapotban kórházba szállították a mentők.

“Úgy érzem, hogy minden embernek ezt tanulnia, gyakorolnia kellene, és cselekedni, ha bármi ilyen történik körülöttük. Merjenek közbelépni, mert valakinek közbe kell, mert az az ember, akinek segítünk, bárkinek lehet az anyukája, apukája. Ezért, ha a mi szüleink lesznek rosszul, nekik is segítsen valaki, jusson esély minden embernek. Ha megment egy életet, többet is megment!” – fogalmazott a 17 éves Alexandra.

A poszt felhívja arra is a figyelmet, hogy minden hónap első hétfőjén, bármelyik megyeszékhelyi mentőállomás Hősképzőjén! az Országos Mentőszolgálat lehetőséget biztosít bárki számára, hogy elsajátítsa az újraélesztés lépéseit.