Kamasz

A középszintű szóbelikkel folytatódik az érettségi

Ma kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik, közel 265 000 vizsgával zajlik az idei megmérettetés utolsó etapja.
2023. Június 19.
Tanár tesztlappal
Kép: Getty Images

Végéhez közeledik az idei érettségi időszak, már csak a középszintű szóbelik vannak hátra. Az Oktatási Hivatal adatai szerint az érettségi június 19. és 30. között 1163 helyszínen, 3171 vizsgabizottság előtt, közel 265 000 középszintű szóbeli vizsgával zajlik majd az érettségit szervező középiskolákban és a kormányhivatalokban – írja az Eduline.

A szóbeli tételeket középszinten az iskolák határozzák meg.  A vizsgabizottságok a középszintű szóbelik után hirdetik ki az érettségi eredményeket.

A középszintű vizsgán magyar nyelv és irodalomból két tételt kell húzni, egyet nyelvtanból, egyet pedig irodalomból. A nyelvtan felelettel 10, az irodalommal pedig maximum 25 pont szerezhető, a maradék 15 pont pedig a kifejtés nyelvi minőségéért jár.

Matekból nem kell szóbelizini, ha az írásbelin a ketteshez szükséges minimum 25 százalékot elérte a diák. Amennyiben mégis szükség van szóbelire, akár 50 pont is szerezhető.

A történelem érettségiért is 50 pont szerezhető, középszinten 15 perc áll rendelkezésre a feleletre.

Mindegy, milyen idegen nyelvből történik a középszintű érettségi szóbeli vizsga, a pontozás az összes esetében ugyanúgy néz ki: 33 pontot ér.

A középszintű szóbelik június 30-ig tartanak.