Kamasz

A magyar fiatalok tizedének nincs semmilyen jövedelme

A 19-29 éves fiatalok 38 százaléka tekinti magát többé-kevésbé elégedettnek az életével; ekkora arányban nyilatkoztak úgy, hogy teljesen vagy inkább elégedettek, mint elégedetlenek - derül ki a K&H Bank ifjúsági indexből.
2023. November 05.
fiatal lány
Fotó: Getty

A fiatalok 71 százaléka látja úgy, hogy az élete a közeljövőben többé-kevésbé pozitívan változhat. A nők és – érdekes módon – az inaktívak optimistábbak: ebben a két csoportban 79, illetve 90 százalék ez az arány.

A jelenlegi helyzetük és a jövőjük megítélése szempontjából négy csoportba sorolhatók a magyar fiatalok: 35 százalékuk elégedett a mostani helyzetével, és úgy érzi, hogy nem lesz rosszabb; 40 százalékuk most még nem mondja magát elégedettnek, de javulásra számít, a válaszadó huszonéveseknek pedig több mint ötöde – 22 százaléka – bár jelenleg elégedetlen, ám úgy véli, pozitív változást hoz a jövő. A legpesszimistábbak aránya 3 százalékos, ők azok, akik a jelenlegi kedvezőtlen helyzetük további romlására számítanak.

A fiatalok elégedettségét egyértelműen befolyásolja az anyagi helyzetük. Személyes jövedelmük átlagosan 193 ezer forint.
A megkérdezettek tizedének nincs semmilyen jövedelme, míg 26 százalékuk 100 ezer forint alatti összegből gazdálkodhat havonta. Havi 100-249 ezer forint közötti jövedelemre tesz szert 28 százalékuk, további 32 százalék sorolható a 250-500 ezer forintos sávba, négy százalékuk pedig félmillió forintnál magasabb jövedelemről számolt be a K&H Egészséges Társadalomért Alapítvány megrendelésére készült kutatásban. A minta reprezentatív.

Forrás: MTI