Kamasz

Ezekre az arcápolási termékekre van szüksége egy kamasznak

Nincs elég bajuk a lelkükkel - még a bőrük is "problémás"...
2022. Szeptember 06.
fotó: Getty

Pattanások, mitesszerek, aknék, zsíros bőr: szinte nincs olyan kamasz, akit ne érintene ez a problémakör; 85 százalékuknak vannak efféle tüneteik.

A magyarázatot a biológiai változások adják. Ebben az életkorban hirtelen rengeteg nemi hormon termelődik, ami hatással van a tinédzser teljes szervezetére – így a bőrére is. Ezek a hormonok fokozott faggyútermelést indítanak be, ami bizony nem csak szép dolgokat okoz.

Ezen túl a bőrhibák kialakulásában szerepet játszik a genetikai, környezeti és életmódbeli faktor is.

Fontos, hogy egy tini foglalkozzon a bőrével, már csak azért is, mert ha hagyjuk elmérgesedni a problémákat, maradandó hegek alakulhatnak ki.

Tesztoszteron és ösztrogén: ezek tehát a legnagyobb „bűnösök”, főként az előbbi. Ezért van az, hogy a fiúk jobban érintettek, mint a lányok, illetve lányoknál kritikus időszakot jelentenek a menstruáció hetei, mert akkortájt az ösztrogénszint csökken, és a progeszteriné nő.

A veszélyeztetett területek pedig az orr, a homlok, az áll és az orcák, merthogy itt találhatók nagy mennyiségben faggyúmirigyek.

Kamasz bőrápolás

(fotó: Getty Images)

Egy kamasz arcápolási rutinja időzítésekben nem különbözik egy felnőttétől, inkább a használt szerekben van különbség. Ugyanúgy ajánlott napi két arctisztítás, kéthetente pakolás, és négy-hat hetente egy látogatás a kozmetikusnál.

A reggeli rutin lehet ez: lemosás, tonizálás, hidratálás. Ehhez szükség lesz vizes alapú arclemosóra (hab vagy zselé is jó), alkoholmentes tonikra és olajmentes hidratálóra. Választhatunk kamillás, aloe verás vagy vitaminos készítményeket, krémből pedig körömvirág vagy algakivonattal dúsítottat. Fontos, hogy az arcot és a nyakat is kezeljük, a hidratálót vékonyan kenjük, illetve langyos vizet használjunk forró vagy hideg helyett.

Este a szokásos módon mossuk le a bőrt, majd jöhet egy kimondottan pattanásos bőrre kifejlesztett ecsetelő vagy szérum.

Kéthetente készíthetünk pakolást mondjuk joghurtból, mézből, narancsból: ez gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású és nyugtató. Egy pórustisztító maszkot is bevethetünk!

Ami biztosan tilos, az a pattanások nyomkodása – ezt bízzuk szakemberre!

Hatóanyagok, amik jót tesznek akár külsőleg, akár belsőleg:

  • A-vitamin
  • C-vitamin
  • E-vitamin
  • béta-karotin
  • cink
  • szelén