Kamasz

Akár 240 ezer forintot is kereshet egy diákmunkás

Nemcsak a tanév indul, de a munkakezdés is egy csomó diáknak.
2022. Szeptember 05.

Lassanként beindul a félév a felsőoktatásban is: mintegy hetvenezren kezdik meg tanulmányaikat egyetemeinken és főiskoláinkon. A tapasztalatok szerint a diákok fele dolgozni is elkezd, legalább részmunkaidőben.

Előny lehet, ha már diplomaszerzés mellett munkatapasztalatot is kapnak, ráadásul kereshetnek vele, ami ha a megélhetésre nem is, de bulizásra, utazásra, egy-egy új cuccra elég lehet – a szülőknek is könnyebb így.

Összességében a diákmunka mindenki számára részmunkaidős vagy rugalmas, éppen ez az egyik legnagyobb előnye mind a diákok, mind pedig a cégek számára amellett, hogy jóval olcsóbb is, mint egy főállású munkavállalót alkalmazni. Ugyanakkor egy diáktól nem várható el a heti 40 munkaóra” – nyilatkozta a Pénzcentrumnak Kiss Magdolna, Atipikus Üzletág Igazgató az euJobstól.

Mint a cikk írja, a fehérgalléros pozíciókat keresik a legtöbben: mérnök hallgatókat, informatikával foglalkozó diákokat és pénzügyi szektorba vágyókat toboroznak legtöbbször a cégek.
Országosan első helyen állnak az adminisztratív jellegű munkák, amelyekre a vállalatok szívesen alkalmaznak diákokat, ezen belül is például a HR, munkaügyi, illetve IT és pénzügyi területeken.
– Népszerűek még a bolti eladó, áruházi kisegítő munkakörök és a vendéglátásban is szívesen látják a diákokat akár gyorséttermekben, akár más vendéglátóhelyeken konyhai, konyhai kisegítő munkákra is – nyilatkozta Tóth Rozália, a Prohuman Operatív Igazgatója.

Ha abból indulunk ki, hogy egy hallgató a legalacsonyabb bruttó munkabért kapja és tud heti 20 órában dolgozni, akkor azzal bruttó 92 ezer forintot szedhet össze egy hónapban. 2000 forintos bruttó órabér mellett viszont ez az összeg már bruttó 160 ezer forint. Állítólag a vendéglátásban akár 3000 forint is lehet a bruttó órabér, ami havi 80 óra munkával már bruttó 240 ezer forintot jelenthet – teszi hozzá a cikk szerzője.  

Címlapkép: Getty