Kamasz

Ezt kell tudni a Snapchatről szülőként

Mit érdemes szülőként tudni a Snapchatről? Miért ennyire népszerű a 18 év alattiak körében?
2022. Október 17.
tizenéves telefonozik
Mit érdemes tudnod szülőként a Snapchatről?

A Snapchat az egyik legtöbbször letöltött közösségi média alkalmazás a tizenévesek körében – összes felhasználójának 20 százaléka 18 évesnél fiatalabb, írja a Parents. Ahogy más üzenetküldő alkalmazások, úgy a Snapchat is még népszerűbb lett a koronavírus-járvány időszakában, amikor a közösségi média volt a szocializáció egyik elsődleges színtere.

Függetlenül attól, hogy a gyerekeid még épp csak le akarják tölteni az alkalmazást, vagy már egyébként is snappelnek, szülőként a következőket érdemes tudnod a Snapchat legnagyobb előnyeiről és hátrányairól, illetve veszélyeiről a tizenéves felhasználókra nézve.

Mi is a Snapchat?

Ugyan leginkább üzenetküldő alkalmazásként ismerjük, ennél azért többről van szó. A Snapchat lehetővé teszi, hogy a felhasználók azonnal képet vagy videót készítsenek, amit Snap-nek neveznek, majd ezekhez szórakoztató kép- és hangfiltereket adjanak.

A képeket és a videókat az alkalmazás Chat funkciójában oszthatják meg a kiválasztott ismerőseikkel. A barátoknak küldött képek és videók automatikusan törlődnek, nem lesznek elmentve egy olyan hírfolyamban, mint a Facebookon vagy az Instagramon. Ennek része az is, hogy a szülő nem tudja követni a gyermekeit, mint más platformokon. A chatet nem lehet elmenteni, bár technikailag lehet róla képernyőképet készíteni, de erről értesítést kap a feladó.

Az alkalmazásban vannak egyéb funkciók is, mint például a játékok, hír- és szórakoztató csatornák, videók, videóhívás.

Hány éves kortól lehet használni a Snapchatet?

Az alkalmazás felhasználási feltételei szerint legalább 13 évesnek kell lenniük a felhasználóknak, és meg kell adniuk a születési dátumukat a hozzáféréshez. Azonban – ahogy más alkalmazások sem – a Snapchat nem ellenőrzi az információt, így ezt a szülőnek kell megtennie.

Mi szól a Snapchat mellett a gyerek számára?

A fotók nem jelennek meg tartósan

Bizonyos értelemben a Snapchat potenciálisan biztonságosabb lehet a gyerekeknek, mint más hasonló alkalmazások, mondta el a Parents portálnak Talia Arnold, az Exverus digitális médiavállalat stratégiai vezetője, mert a tartalom nem jelenik meg tartósan azok számára, akik rosszindulatú szándékkal később megkeresnék. „Ez nem táplálja azt a »like«-éhséget, mint a többi közösségi platform, ahol a legtökéletesebb képet akarják mutatni, hogy minél több »like«-ot kapjanak” – mondta.

Kisebb az idegenektől érkező üzenetek kockázata

Rendelkezni kell valakivel kapcsolatban információval (telefonszámmal vagy felhasználónévvel) ahhoz, hogy kapcsolatba léphessünk vele. Ez ellentétes más platformokkal, amelyek lehetővé teszik idegenek számára, hogy kéretlen üzeneteket küldjenek a felhasználóknak, tette hozzá Arnold.

A tartalom jobban válogatott

A Snapchat tartalmait érdeklődési körök alapján válogatják össze, így kisebb a valószínűsége, hogy olyan tartalmakat kapnak a gyerekek, amelyeket nem kellene látniuk.

Mi szól a Snapchat ellen a gyerek számára?

Ahogy minden más közösségi platform esetében, úgy a közzétett képek a Snapchat esetében is kerülhetnek olyanok kezébe, akik rossz szándékúan használnák fel azokat. Ezért nagyon fontos, hogy a szülőként megtanítsd a gyermekeidet arra az egyszerű szabályra, hogy ha elküldik a képet, elveszítik az irányítást afelett, hogy ki láthatja – és bárki közzéteheti. Amit szülőként még érdemes tudni:

Sok gyerek meg van győződve arról, hogy a fényképeik örökre ”eltűnnek”

Joy Altimare, az EHE Health partner- és márkaképviselője hangsúlyozza, hogy a szülőknek el kell mondaniuk a gyermekeiknek, hogy milyen fontos belegondolni, mit osztanak meg. Ez különösen fontos a Snapchatnél, mert a fotók és a videók eltűnnek a megtekintésük után, de bármelyikről készíthetnek képernyőképet, elmenthetik, és később meg is oszthatják.

A ”képernyőkép figyelmeztetés” sem teljesen biztonságos

Az adott eszközről készült képernyőképről kap figyelmeztetést a tartalom küldője, de azt nem akadályozza meg semmi, hogy egy másik eszközzel képet készítsen a képernyőről.

A snap-ek eltűnése után már nem lehet azokat monitorozni

Altimare szerint a 18 éves kor alatti gyerekek szüleinek fontos megérteni ennek a funkciónak a veszélyeit, mert így szinte lehetetlen látni, hogy milyen felvételeket küldenek vagy fogadnak – ami megkönnyíti a nem megfelelő vagy zaklató tartalmak megosztását és elküldését. Ezért is fontos a nyílt kommunikáció, ha a szülő engedi a gyermeknek, hogy használja a platformot.

Mire érdemes figyelni a biztonság szempontjából?

Ha a gyermekeid is használják a Snapchatet, először érdemes beszélned velük a biztonságról és a felelősségről a változó virtuális világban. Kérd meg őket, hogy mutassanak meg néhány funkciót, miközben többet tudnak meg a platformról, és ha olyasmivel foglalkozol, ami érdekli őket, az segít nyitva tartani a kommunikációs vonalakat, és továbbra is megteremti a bizalmat, mondta Altimare.

A Snapchat a nyáron jelentette be a Family Center nevű funkciót, amely lehetővé teszi a szülők számára, hogy megtekintsék a tinédzserek kapcsolatait az alkalmazásban – azt nem láthatják, hogy a gyermek milyen tartalmakat küldött vagy fogadott, de azt igen, hogy kikkel kommunikált az elmúlt 7 napban. Ez az új funkció csak azoknak a szülőknek érhető el. akiknek 18 évnél fiatalabb a gyermekük.

Altimare továbbá azt javasolja, hogy a szülők összpontosítsanak az adatvédelmi beállításokra, amelyekkel korlátozni lehet, hogy a kapcsolatfelvétel (contact me) és a történetek megtekintése (view my story) csak az ismerősök számára legyen elérhető, ne mindenki számára, és a lokáció, a tartózkodási hely megtekintését (see my location) is ki lehet kapcsolni. A gyors hozzáadás lehetőség (quick add) kikapcsolásával pedig ismerni kell azoknak a gyermek Snapchat felhasználónevét, akik ismerősnek adnák őket hozzá, és nem találják meg őt a javasolt ismerősök listáján.

Forrás: parents.com

Nyitókép forrása: Getty Images