Kamasz

Ennyivel lehet hosszabb a téli szünet, ha elmarad az őszi

Már december 19-től pihenhetnek a gyerekek, ha ez a döntés születik.
2022. Szeptember 12.

Nemrégiben már kormányszinten is felvetődött, hogy az iskolákban elmaradhatna az az őszi szünet, és helyette a téli szünet lehetne öt nappal hosszabb – írja a telex.hu. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a legutóbbi kormányinfón vetette fel az ötletet, és az is kiderült, hogy két héten belül megtudhatjuk, készüljünk-e erre a forgatókönyvre.

Korábban a Győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskola vezetősége hozott hasonló döntést, bár ők a karácsonyi szünetet nem az őszi szünet rovására hosszabbítják meg, hanem hét szombatot áldoznak be a változtatásért.

Ők nyílt levélben keresték meg a szülői közösséget a kezdeményezéssel, amelyhez a teljes szülői közösséget képviselő szülői munkaközösség támogatólag állt – írták.
Az iskola az intézkedéssel két tanítási hét költségét takarítja meg, a tapasztalatok alapján pedig a fenntartó megvizsgálja, hogy szükséges vagy előnyös-e a további alkalmazása.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter úgy nyilatkozott az RTL Híradónak a lehetséges verziókról, hogy jó lenne, ha már szeptemberben döntene a kormány. A módosítás egyébként csak három napot érint, mert az őszi szünet első két napja, október 31. és november 1. munkaszüneti napok. A téli szünet Horváth szerint így három nappal korábban, december 19-én kezdődne és január 2-ig tartana – ami nyilván segítene az intézményeknek a magasabb rezsiköltségek kigazdálkodásában. Ugyanakkor ez nem nyereség azoknak az iskoláknak, ahol távfűtés van.

Az persze külön kérdés, hogy a családok tudnak-e ehhez igazodni, pláne, ha már más terveik voltak az őszi szünetre.