Ha valamilyen szezonális zöldségből vagy gyümölcsből sokat vásároltunk vagy sok termett a kertben, többféle módon tartósíthatjuk, tehetjük el télire ezeket. Ezek közül az egyik a fagyasztás.
Az élelmiszeripari trendekkel, kockázatfigyelési hírekkel, érdekességekkel foglalkozó Rizikometer válaszolt meg Facebook-oldalán a kérdést, hogy mi a helyzet akkor, ha paradicsomól termett sok, vagy vettünk többet – le lehet-e fagyasztani ebből, illetve érdemes-e?
A bejegyzés szerint a paradicsom kiolvasztás után szószok vagy levesek készítéséhez felhasználhatók, de számolni kell valamennyi aromavesztéssel. Azt tanácsolják, hogy az érett friss szemeket fagyasszuk le inkább – ne az éretlen vagy túléretteket. „A paradicsomot egészben, darabokra vágva vagy pürésítve is lefagyaszthatjuk, ha pedig fagyasztás előtt feldolgozzuk (főzzük, ízesítjük), az aromája hosszabb ideig megmarad” – javasolják a posztban, amiben azt is tanácsolják, hogy ha egészben fagyasztanánk le a szemeket, akkor a héjukat távolítsuk el. Ehhez a posztban ITT ajánlanak egy hasznos trükköt is.
A lefagyasztott paradicsomokat legfeljebb hat hónapig érdemes így tárolni.