Kamasz

Így kerülhető el, hogy ne legyen problematikus a tinik közösségi média használata

Ha már úgyis használják, érdemes arra figyelni, ne okozzon problémát, függőséget és ne kizárólag online legyenek kapcsolatai.
2023. Augusztus 16.
Közösségi média kamaszok
Kép: Getty Images

Ma már a tizenéveseknél teljesen normálisnak számít, hogy sokat kütyüznek. Mint minden, ez is problémává válhat, ha túlzásba viszik. Érdemes megjegyezni, hogy nem maga a közösségi média az, ami miatt a fiatalok elveszítik a kontrollt. Az Amerikai Pszichológiai Társaság a közösségi médiahasználatról szóló legújabb egészségügyi tanácsadásában így fogalmaz: “A közösségi média használata nem eredendően hasznos vagy káros a fiatalok számára. A serdülők online élete tükrözi és befolyásolja offline életüket. A legtöbb esetben a közösségi média hatásai a serdülők saját személyes és pszichológiai jellemzőitől és társadalmi körülményeitől függnek.”

Ez azt is jelenti, hogy a közösségi média “elvétele” vagy tiltása nem fogja teljesen megoldani a kihívásokat. A válasz egy része abban rejlik, hogy a felnőttek ismerik-e azokat a tényezőket, amelyek potenciálisan problémás közösségi médiahasználathoz vezethetnek, és tesznek-e lépéseket ezek ellensúlyozására.

A Springtide Kutatóintézetben végzett kutatások szerint azok a fiatalok, akiknek az életében megbízható felnőttek vannak jelen, alacsonyabb szintű stresszről, magányosságról és társadalmi elszigeteltségről számolnak be. A felnőttekkel való megbízható kapcsolatok fontossága összhangban van a problémás közösségi médiahasználattal kapcsolatos legújabb kutatások némelyikével, amelyek azt mutatják, hogy a kortársakkal és a felnőttekkel – de különösen a szülőkkel – való kapcsolat és a tőlük kapott támogatás csökkentheti az ilyen viselkedésformák gyakorlásának valószínűségét. Ez különösen igaz a problémás használat korai szakaszában.

Weiyu Zeng kutató és csapata 11 és 16 év közötti kínai lányokat vizsgált, és azt találták, hogy azok a lányok, akikre komoly hatással van a médiában megjelenő testképre vonatkozó befolyásolás, érzékenyebbek voltak a közösségi média addiktív tulajdonságaira. A minőségi kapcsolatok, a barátság azonban segített ellensúlyozni a problémás közösségi médiahasználat kialakulását.

Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a szülők és más megbízható felnőttek segíthetnek a fiatalokat távol tartani a problémás közösségi médiahasználattól. Nincs garancia arra, hogy az a fiatal, akinek minőségi kapcsolatai vannak, vagy bizonyos tulajdonságokat fejleszt ki, elkerüli a közösségi médiával kapcsolatos küzdelmeket; de ha ezek birtokában van, talán felkészültebb lesz a felmerülő nehézségek kezelésére.

A témával foglalkozó kutatók az alábbiakat tanácsolják:

Minőségi idő a szülőkkel és a barátokkal egyaránt. Azok a tizenévesek, akik úgy érzik, hogy erős szociális támogatást kapnak a szüleiktől, kevésbé problémás használatról számolnak be. A kutatások kimutatták, hogy a magányos tizenévesek a közösségi médiát a kapcsolatteremtés eszközeként használják, és azok, akik közepes és magas fokú magányt tapasztalnak, sokkal többet használják ezeket a platformokat.

Önkontroll kialakítása. A kutatások azt mutatják, hogy az önkontroll lehet az egyik olyan egyéni tényező, amely segít csökkenteni a problémás közösségi médiahasználat kockázatát.

A nehéz helyzetekkel való megküzdés képessége. Ha egy fiatalnak megfelelő megküzdési stratégiája van, akkor mentálisan kevésbé gyűri maga alá a közösségi média.

Minden fiatalnak, de különösen a lányok számára biztosítsuk, hogy egészséges testképük és önérzetük legyen.

 

Forrás: psychologytoday.com