Kamasz

Légy képben, mit hallgat a gyerek! Ezek most a legmenőbb alternatív zenekarok a kamaszok körében

Kik voltak idén a leghallgatottabb alternatív zenekarok a tinik körében? Összeszedtük kedvenceinket, és egy zenekari gyorstalpalót, valamint playlistet is készítettünk, hogy képben legyél, mit hallgat a gyerek.
2023. Január 02.
zenét hallgat a kamasz
Milyen alternatív zenekarokat hallgatnak a kamaszok? (Fotó: Getty Images)

1.    Carson Coma

Melyik az a zenekar, akinek a nevét hallva azonnal meglágyul a legkeményebb anyai szív is, és csak annyit tud elhaló hangon suttogni: „Hát, ők irtó cukik!”

Naná, hogy a humoros, pozitív szövegeiről és képi világáról ismert gimizenekarból verbuválódott Carson Coma, aki szívesen merítkezik meg a hatvanas évekbeli magyar beat- és tánczenében is. Az a hír járja, hogy ezek az ifjú zenei padavanok lennének az új 30Y és Kispál.

Lovasi András szerint a CC (ahogy a rajongók hívják őket)  egy-két év alatt jutott el oda, ahová itthon tíz év alatt szokás, és ezzel nem igen lehet vitatkozni, hiszen a zenekar 2018-as megalakulása óta már hatalmasat menetelt: Kikeltető tehetségkutató, 4. Klipszemle-fődíj (a Legjobb klip/operatőr/perfomansz kategóriákban lettek elsők, és a zsűri különdíját is ők kapták), Fonogram-díj (2020), 3 album (a legutóbbi a Digitális/Analóg idén jelent meg), zsúfolt koncertnaptár. Ráadásként 2022-ben még koncertfilm készült róluk.

Pók című dalukkal –   amelyben az értelmetlen gyűlölködésnek tartanak görbe tükröt, és a közbeszédben elharapózó homofóbia ellen szólalnak fel – szó szerint felrobbantották a netet.

S hogy honnan tudod, hogy épp Carson Coma koncert zajlik egy fesztiválon? Csak keresd az őrjöngő közönséget és a fejhangon visító tinirajongók hadát!

2.    Elefánt

Bár a Spotify listákon a tősgyökeres alteresek között találod meg a szombathelyi hátterű, immár 10 éves bandát, mégis kifejezetten fáznak attól, hogy bármilyen-akármilyen zenei kategóriákba gyömöszöljék őket. Hajdanán a posztsanzon kifejezéssel illették magukat, ezzel is jelezve, hogy elsősorban szövegközpontú zenékben szeretnek gondolkodni. Gyengébbek kedvéért: az Elefánt szövegek mindig szólnak valamiről, és nagy ívben kerülik a közhelyes sablonokat.

Szóval, ha a gyerek Elefántot hallgat, akkor nyugodtan hátra dőlhetsz, mert Szendrői Csaba, a zenekar frontembere és szövegírója az irodalomhoz is millió szállal kötődik (szabadidejében Dr. Csendrői Szabi álnéven ontja a bölcsességeket). Bátran kijelenthetjük, hogy Elefánt-rajongónak lenni minimum felér egy Petőfi-kötet újraolvasásával (a hasonlat nem véletlen: Szendrői már gyerekkorában úgy érezte, simán megugorja nemzetünk koszorús költőjének a szintjét).

Nagyobbik gyermekem szerint Elefánt koncerten lenni olyan, mintha egy érzelmi hullámvasútra váltanál jegyet, ahol a fent és lent is egyszerre van jelen, és mindkettő szuperkatartikus élmény.

A zenekar eddigi mérlege: egy EP, négy album, két platina- és aranylemez, teltházas koncertek mindenhol, és gyakorlatilag az összes fontos hazai és határon túli fesztivál (pl. Fishing, Campus, VOLT, Strand, Művészetek Völgye).

3.    Csaknekedkislány

Ha van legalább egy darab tinédzserkorú gyermeked, akkor tuti, hogy hallottál már pár Csaknekedkislány dalt. A 2011-ben alakult tánczenekar a beatkorszak és a nyolcvanas évek magyar undergroundjának (Európa Kiadó, Trabant, Balaton, Csókolom és a Kontroll Csoport) köpenyegéből bújt ki, ikonikus számai közül elég csak megemlítenem a Momés lányt, a Tihanyt vagy a Falábú nőt.

Az egyedi hangzás mellett leginkább Csepella Olivér, a CSNK frontembere, szövegírója az, akihez foghatót figurát nehezen találsz az alternatív vonalon. Csepella leginkább egy bölcsészhallgatóba bújt antimacsó-antirocksztár fazon olyan mozgással, aminek a látványa szinte azonnal beleég az agyadba, amikor betévedsz egy CSNK koncertre.

Szakítás, kisiklott és reménytelen szerelmek, kikosarazott és kiábrándult férfiak, mindenféle csajok bukkannak fel itt-ott a szövegekben, de egészen elképesztő nóták szólnak az anya elvesztéséről, családon belüli erőszakról, vagy akár a házasságról is – mindezt lendületesen és humorosan tálalva.

Figyelem! A CSNK súlyos függőséget okoz a fiatalok körében, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a lelkes rajongótábor, aki matricaként tapad a srácokra, és koncertről koncertre, fesztiválról fesztiválra követi kedvenceit.

4.    Bohemian betyars

Megvan az RTL Klubon futó A farmnak és a Drága örökösöknek a főcímzenéje? Mindkettőt ők szerezték.

Egy kicsi rock, egy kicsi punk, egy kicsi népzene (magukat csak speed-folk-freak-punk elnevezéssel illetik) – a Bohemian Betyars-hangzás annyira jellegzetes, hogy azonnal ráhegyezed a füled bármelyik feketeöves alter Spotyfy playlisten. A koncertjeik elementáris erővel ütnek, közönségük pedig őrült-hedonista tombolással teszi teljessé a Bohemian betyars-fílinget (Nagyjából úgy képzeld el, mintha egy Kusturica-filmben belebotlanál Boban Marković bandájába).

Az immár 13 esztendős miskolci csapat, akinek a tagjai gyermekkoruk óta ismerik egymást, brahiból kezdett el zenélni a haveri körnek. 2016-ban megnyerték a Nagy-Szín-Pad tehetségmutató versenyt (nem elírás!), azóta pedig bejárták a világot, és szinte hazajárnak Koreába, Japánba és Spanyolországba, ahol megőrül értük a közönség. Sőt egy koreai rajongójuk még Magyarországra is elutazott, hogy magyar környezetben láthassa kedvenceit.

5.    Blahalouisiana

Eljött az idő, hogy a férfiak után végre egy hölgy is szerepet kapjon szubjektív alternatív listánkon. A Blahalouisiana zenekar 2012 nyarán alakult, énekesnőjük Schoblocher Barbara, aki a székesfehérvári Kodolányi jazz tanszakán tökéletesítette tudását és hangját, és szerintünk Péterfy Bori méltó utódja – hangban és színpadi megjelenésben egyaránt.

 A Blahalouisiana védjegye az összetéveszthetetlen zenei hang: mindig fülbemászó, minőségi dalokat kapsz tőlük, amiket hallva olyan érzésed van, mintha egy kényelmes fotelben nyújtóznál el. Semmi klisé, semmi agyonrágott és unalomig ismert téma, csak élvezhető, igényes zene.

Ha némi áthallást érzel a nevükben, nem véletlen – a déli államokbeli muzsikák iránti rajongásuk, a blues-soul-countrys elemek felbukkannak az ő zenéikben is.

Mit érdemes még tudni róluk?

2013-ban már a Morcheeba előzenekaraként léptek fel a PeCsában, 2015-ben pedig az Ahol összeér című számukkal tettek szert nagyobb ismertségre (nem mellesleg rettentő kreatív a klip is), és innentől fogva az összes nagyobb fesztiválon találkozhatott velük gyermeked (Fishing, Sziget, Campus, VOLT, Strand).

2019-ben Az év junior könnyűzenei alkotója Artisjus díjat, 2022-ben a Hozzánk idomult éjjel az ég című nagylemezükkel Fonogram díjat zsebelhettek be. Jelenleg az ötödik lemezük előkészítésén dolgoznak.

+1 Ricsárdgír

A több, mint 10 esztendeje zenélő banda idén ősszel jelentette be, hogy feloszlanak. Már csak ezért is muszáj pár mondat erejéig megemlékeznem a szentendrei gyökerekkel bíró hobbipop/art-fart rockzenekarról, a Ricsárdgírről, aki – nem meglepő módon – a sármos Richard Gere színészről kapta a nevét.

Persze a Ricsárdgír soha nem volt zene, inkább egy életstílus, világfelfogás és közösség különös mixtúrája, amiben fix helye van a humornak és cinizmusnak. Mindez megspékelve a 80-as évek Európa Kiadó-Bizottság-szerű zenei utóérzetével.

A Ricsárdgír fellépések inkább emlékeztetnek valami őrült stand up comedys performanszra, mintsem egy zenekar előadásra, de a közönség egyszerűen megvadul tőlük, és olyan méltán népszerű dalokat barkácsoltak, mint a SzintisLaci, Mindenki boldog vagy a Smackleves.

Pedig amikor megalakultak, igazából csak arra voltak kíváncsiak, hogy meddig képes elmenni egy olyan zenekar, amiben a magot nem zenészek alkotják, és hogy miként „tud egy látszólag underground punkos szintis zajzene teltházakat csinálni” (idézet Facebook oldalukról)

Nos, az elmúlt évek tanúbizonysága szerint sikerrel jártak.

Ezután azonban már csak egyetlen koncerten csípheted el őket, mert 2023 májusában végleg búcsúzik a Ricsárdgír.

Akiket még nagyon szeretünk…

Hálátlan dolog egy alternatív listát összerakni, és még hosszasan folytathatnánk a sort: Ivan&The Parasol, Galaxisok, Felső tízezer, Esti Kornél, Analóg Balaton. És persze ne feledkezzünk meg a nagy öregekről (Kispál, 30Y, Hiperkarma) akiket mi, szülők hallgattunk sok-sok évvel ezelőtt, és most a gyerekeink rajongásának tárgyai.

Bónusz

Hogy megkönnyítsük a zenekarokkal való ismerkedést, készítettünk neked egy Spotify playlistet is:

Kellemes zenehallgatást!

(Köszönet a cikk elkészítésében nyújtott segítségéért Lakatos Dorkának!)