Kamasz

Magyar lányok nyertek neves vitaversenyen Oxfordban

Az angol mint idegen nyelv kategóriában nyertek a neves középiskolai szintű vitaversenyen.
2024. Március 19.
(A kép illusztráció. Kép forrás: Getty Images)

Wirtz Annamária és Zsoldos Flóra, a British International School Budapest diákjai nyerték meg a világ legnagyobb és egyik legnevesebb középiskolai szintű vitaversenyét, az Oxford Union vitaversenyt ESL (angol mint idegen nyelv) kategóriában – számolt be róla az nlc.

A versenyen 121 csapat vehetett részt, akik az Egyesült Királyságban és 11 másik országban a legjobban teljesítettek a regionális selejtezőkön. Magyarországról két másik csapat is részt vett az idén: Jánoskuti Hanna és Weiszbart Bálint, valamint Tóth-Göde Gergely és Benedek Szabolcs Bulcsú a Milestone Intézet színeiben.

A brit parlamenti vita hagyományaira épülő versenyen a kétfős csapatok vesznek részt, akiknek rövid felkészülés után egy-egy adott tételmondat mellett vagy ellen kell érvelniük. Előzetesen nem adnak meg témákat, a kérdések aktuális külpolitikai, gazdasági témákkal lehetnek kapcsolatosak, de előkerülnek társadalmi igazságtalansággal vagy épp kultúrával foglalkozó kérdések is.

A feltételek nagyon kötöttek: a beszédek hossza és a vitázók száma mellett például azt is meghatározzák, hogy ki és mikor tehet fel kérdéseket a megadott állítás mellett vagy ellen érvelő feleknek. A zsűri az érvek súlyát, az érvelési technikát és a szuggesztív elemeket értékeli.

Magyarországon a vitaválogatót és a csapatok felkészítését a Hungarian Schools Debating Association (HSDA) végezte. Az egyesület 2023-ban alakult azzal a céllal, hogy ezt a műfajt elérhetővé tegye magyar fiatalok számára is. Központi szerepet játszottak az egyesület létrehozásában és vezetésében maguk a diákok, valamint egyetemi hallgatók, így a magyar nemzeti vitaválogatott korábbi tagjai is.