Kamasz

TikTok-sztár lett egy fizikatanár

Dr. Tatiana Erukhimova olyan lelkes és egyedi előadásmóddal tanítja a fizikát, mint senki más.
2022. Október 26.
Tatiana Erukhimova
Tatiana Erukhimova, fizikatanár

A legtöbb diáknak aligha a szórakoztató és látványos szavak jutnak eszébe a fizika szó hallatán. A TAMU (Texas A&M Egyetem) Physics&Astronomy TikTok oldalon azonban olyan szemléletes, izgalmas tálalásban jelennek meg a kísérletek, fizikai fogalmak magyarázatai, hogy azokat is magukkal ragadja a téma, akiket eddig a hidegrázás kerülgetett a fizika kapcsán.

Tatiana Erukhimova professzor még az Orosz Tudományos Akadémián szerzett diplomát, majd 2001-ben a Texas A&M Egyetem fizikus csapatához csatlakozott. Fizika és mérnök fesztiválokat szervez, valamint az ő nevéhez fűződik többek között a Physics Show ötlete is, amely interaktív és gyakorlatias fizikai bemutatókkal, kiállításokkal hozza közel az emberekhez a tudományt. 

Tatiana azzal is tisztában van, hogy a jövő fizikus palántáit a TikTokon tudja megtalálni és inspirálni. Az egyetem TikTok csatornáján elképesztően nagyot mennek a fizikus videói, amelyben nem kis szerepe van az oktató szuggesztív, közvetlen, lényegretörő stílusának. Mindig igyekszik olyan tárgyakkal dolgozni, amiket akár otthon is megtalálhatunk. 

Íme néhány népszerű videó

A giroszkópos videó 63 milliós megtekintésnél tart jelenleg:

Majdnem 25 milliós megtekintést futott a tojásterheléses videó:

A tojással sok mindent lehet szemlélteti (8,3 milliós nézettség):

A tehetetlenséget szemléltető, krumplis videó is nagyot ment (18 milliós megtekintésnél tart):

@tamuphysastr Dr. Tatiana is back to show you more about inertia with potato physics!! (knife is being used for educational purposes) #fyp #tamu #physics #foryou ♬ original sound - TAMU Physics & Astronomy

Nyitókép: TAMU Physics & Astronomy TikTok