Kamasz

Zaklatás miatt abbahagyta a sulit, milliomos lett a tinédzser

Még csak tizenkilenc éves, de már milliomos. Pedig a középiskolában csúfolták... talán ebből merített erőt a bizonyításhoz.
2023. Augusztus 22.
Oliver Hodgson
Fotó: Getty

Egy tinédzserről ír a Mirror. A srác tizenöt éves volt, amikor kénytelen volt abbahagyni az iskolát, mert zaklatták. Így semmilyen képesítést nem szerzett, ma, mindössze tizenkilenc évesen mégis rengeteg pénzt keres 1 millió fontra értékelt cégével. A története talán inspiráló lehet azok számára, akiket bántanak a középiskolában.

Oliver Hodgson, aki a cumbriai Whitehavenben él, tizedikesként hagyta ott az iskolát, majd hihetetlen eltökéltséggel sikerült két sikeres PR- és rendezvényszervező céget alapítania a Covid-zárlat alatt.  Jelenleg hét alkalmazottat foglalkoztat, és vállalkozása jó úton halad abban az irányban, hogy elérje az 1 millió fontos értéket (csaknem félmilliárd forint). 

A vállalkozó szellemű tini, aki 2021 májusában nyitotta meg első irodáját, jövő hónapban egy 25 000 fős fesztiválnak ad otthont, olyan főszereplőkkel, mint Sophie Ellis Bextor, Tinie Tempah és Jake Bugg. “Ha nem is azt kapod, amit remélsz, a lehetőségek továbbra is ott lesznek. Csak körül kell nézned, és meg kell találnod őket – nyilatkozta.  – Tizenöt évesen abbahagytam az iskolát egy mentális betegség következtében, amit a könyörtelen zaklatás okozott – de bennem volt a szenvedély. Tudtam, hogy be akarok törni a PR és a marketing világába – ezért egyszerűen nekivágtam.

Olivernek akkor lett elege az évekig tartó zaklatásból, amikor már kegyetlen graffitik jelentek meg vele kapcsolatban a vécéfülkékben. De úgy gondolja, hogy ha marad, akkor sem lett volna sikeres az érettségin. “Szerintem a vizsgák meglehetősen kockázatosak, mert nagy nyomást gyakorolnak azokra a fiatalokra, akiket nyomaszt egy ilyen helyzet” – véli.  

Amikor a Covid-járvány következtében megnőtt az egészségügyi PR iránti kereslet, Oliver bejegyezte cégét, a Platinum Live-t, és egy otthoni ápolási szolgáltatóval kezdett dolgozni. „Soha egyetlen potenciális ügyfél sem kérdezett a vizsgaeredményeimről, vagy arról, hogy milyen szintű képesítést kaptam.”

Az elmúlt három év során Oliver PR-cége számos előkelő ügyféllel dolgozott együtt, köztük a Porschéval, Chris Moylesszal és a Scouting for Girls-szel. Lenyűgöző eredményeire reflektálva Oliver az elkötelezettségnek és a lelkesedésnek tulajdonítja sikerét, amely tulajdonságai szerinte legalább olyan fontosak, mint a képesítések: “A PR-ágazatban sokaknak van diplomája, és az emberek általában éveket fektetnek a tanulásba. Amivel én rendelkezem, az a kemény munka és a szenvedély kombinációja.”