Kisgyerek

10 tévhit a napozásról

A napozás árt a bőrnek, és megbetegít. A nap éltető sugaraira ugyanakkor szükségünk van. Akkor most szabad napra menni vagy sem? Eloszlatjuk a leggyakoribb tévhiteket, különös tekintettel a kismamákra és babákra.
2011. Június 27.

Ha fúj a szél, és nincs túl melegetek,

akkor is fontos a védelem

az UV sugarak ellen!

1. Manapság már egyáltalán nem szabad a napra menni!

A D-vitamin képződéséhez szükség van a napfényre! Ebből a vitaminból, amely többek közt a csontok épségéért és a születendő baba megfelelő csontfejlődésért is felelős, a várandós vagy szoptató nőknek többre van szükségük, mint előtte. Egy jó óra séta a fák árnyékában azonban már elegendő a D-vitamin képződéséhez. Kerüld a 11 és 15 óra közötti „csúcsidőt”, amikor erősen tűz a nap.

2. A városban sétálva nincs szükség fényvédőre!

A házfalakról a napsugarak húsz százaléka verődik vissza, ennyivel erősebb tehát a napsugárzás. A városban is le lehet tehát égni, és a pigmentfoltok is előjöhetnek. Ma már kifejezetten az arc ápolására szolgáló napkrémeket és naptejeket is lehet kapni.

3. Terhesen sem kell kerülni a strandot!

Kerülni éppen nem kell, de azért nem árt az óvatosság! A pocak elvékonyodó bőrén át a babának is jut az UV-sugárzásból, és nem tesz jót a méh felmelegedése sem. A bőröd sem úgy reagál a napfényre, mint korábban: májfoltok alakulhatnak ki, és az sem biztos, hogy ezek mindegyike eltűnik majd szülés után. A déli órákban tehát érdemes fedél alá húzódni, és ezen az időszakon kívül is válaszd inkább az árnyékos, szűrt fényű helyeket, például a fák árnyékát. Használj magas, legalább 30-as faktorszámú fényvédőt.

4. Elég, ha a kismamák csak a közvetlen napsugárzást kerülik

A meleg is megviselheti a szervezetedet, ezért mindig legyen nálad ásványvíz – akár napi három literre is szükséged lehet. Könnyű ételeket fogyassz, naponta többször, kis adagokban. A kicsikre is ügyelj: pici babák esetében minél gyakoribb szoptatással, a nagyobbaknál babavízzel, forralt vízzel pótold az elvesztett folyadékot.

5. Vízálló naptejjel elég naponta csak egyszer bekenni magunkat

Bár a vízálló naptejet nem mossa le bőrödről a medence vagy a tenger vize, fürdés után ledörzsölheted a törölközővel, matraccal, ruhaneművel. A hatóanyagok egy része ráadásul idővel elbomlik (kivéve a fotostabil jelzővel illetett termékekét). Néhány óránként, illetve törölközés után így mindenképpen érdemes újra bekrémezni magad.

6. A fényvédőt elég csak a strandon felkenni

Ez csak a fizikai fényvédő részecskéket tartalmazó krémekre igaz. A kémiai fényszűrőket is tartalmazó készítményeket azonban ajánlatos még otthon felvinni, mivel jó húsz perc kell ahhoz, hogy kifejtsék hatásukat. A tavalyról maradt fényvédőt inkább dobd ki, mert a hatóanyagok nagy része valószínűleg tönkrement már.

7. Egészen pici fényvédő krém is elegendő

Ne spórolj a krémmel: ha túl vékonyan kened fel, kevésbé véd. Egy teáskanálnyira van szükség a karodra, a lábadra, a törzsed elejére (gondolj az egyre nagyobb pocakra!), a hátadra. Az arcodra fél teáskanálnyi kerüljön, az orrodat, a szádat, a szemed környékét, a füledet és a válladat pedig speciális stifttel, ápolószerrel óvd.

8. Elég akkor abbahagyni a napozást, amikor már érzem, hogy égni kezd a bőröm

A leégés első tünetei a napozás befejezése után egy órával jelentkeznek, és 24 órán keresztül fokozatosan erősödnek. Ha csak akkor mész be a napról, amikor már pirul a bőröd, elkéstél. Pedig a leégést a baba érdekében mindenképp érdemes elkerülni. Egy-két óra a szórt fényben, kora délelőtt vagy késő délután épp elég a napozásból neked és a többi családtagnak is.

9. A magas faktorszámú krémektől nem lehet lebarnulni

Valóban lassabban barnulsz, ám ez a barnaság egyenletesebb lesz, és nem kell tartanod a leégés veszélyeitől sem. Ez pedig azt is jelenti, hogy a barnaságod nem fog néhány nap alatt lehámlani.

10. Gyerekeket egyáltalán nem szabad a napra vinni

Három éven aluli gyereket nem szabad a tűző nap hatásának kitenni, de 11 óra előtt vagy délután 3-4 óra után nyugodtan levegőztetheted őket szórt fényben, félárnyékban. Használj gyerekeknek, babáknak ajánlott fényvédő krémet, és adj a picikre könnyű, fehér pólót, kisnadrágot, sapkát. Így a D-vitamin-ellátásuk miatt sem kell aggódnod.

Forrás: Kismama magazin