Kisgyerek

5 dolog, amit nem tudtál a megfázásról

Hogy hol fázhattam meg? - tesszük fel a kérdést sokszor, amikor orrfolyással, tüsszögéssel, torokfájással küzdünk. Mi is a megfázás? Egy és ugyanaz-e a megfázás és a nátha? Összeszedtünk pár érdekességet.
2015. December 12.

Megfázás – Nehéz napok

A hideghez kevés köze van a megfázásnak, vírus okozza. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy nyáron is előkerülhet a fiókból a 100-as zsebkendő csomag. És nem az allergia miatt.

1. Miért kapcsoljuk a hideghez a náthát, megfázást?

Előfordul, hogy a kórokozó már a szervezetünkben volt, ám nem tudott szaporodni, mert bent a szobában az orrnyálkahártya 30 fokos, és ilyen körülmények között a vírussal érintkező csillószőrös hengerhám-sejtek interferont termelnek, amik megvédik a szomszédos sejteket a vírusok támadásától. Ám a hidegben az orrnyálkahártya hőmérséklete lesüllyed 20 Celsius fokra. Az interferon ilyen hőmérsékleten sajnos nem hatékony, így nem képes meggátolni a vírus szaporodását. S a betegség ledönt a lábunkról.

2. Melyik vírus felelős a nátha tüneteiért?

A leggyakrabban valamelyik rhinovírus a felelős a nátha tüneteinek kialakulásáért. (A rhinovírusokat 1960-ban fedezte fel Tyrrell és társai.) Összesen közel 110 féle náthavírus létezik, amely rhinitist (náthát) okoz, és mintegy 90 másik vírus, amely kiválthatja a megfázás tüneteit. A 200 vírusból bármelyik kellemetlen napokat okozhat, ha sikerül ledöntenie áldozatát a lábáról. Körülbelül 20 évente alakulnak ki új náthavírus-törzsek.

3. Hányszor fázunk meg egy évben?

Mivel ennyi féle megfázást okozó vírus létezik, így nem kell csodálkozni rajta, hogy jó párszor utolér bennünket a betegség életünk folyamán. A statisztikák szerint átlagban 4-5 alkalommal vagyunk náthásak egy évben, a 3 év alatti gyerekek pedig akár nyolcszor-tízszer is megfázhatnak a 12 hónap alatt.

4. Kézmosás és nem száraz levegő

A leggyakrabban kézről kerül a szervezetbe a vírus, így a megelőzésben kulcsfontosságú a rendszeres és alapos kézmosás, különösen étkezés előtt, és minden olyan tevékenység előtt, amikor a kezünket a szánkhoz, arcunkhoz érintjük.A száraz levegő is szerepet játszhat a náthavírus szervezetben történő térnyerésében, mivel a nyálkahártya védekezőképessége csökken a túl száraz levegő hatására. Érdemes tehát odafigyelni a levegő párásítására. (Különösen a lakóházakban, panelekben gyakori probléma fűtési időszakban a levegő extrém szárazsága.)A kórokozók sajnos akár 1 napig is képesek életben maradni, és 3 napig lappanganak a szervezetben. A rhinovírusok a tünetek jelentkezését követő első 3 napban fertőznek a leginkább, így ebben az időszakban érdemes otthon maradni, hogy megkíméljük a környezetünkben élőket a fertőzéstől.Sokkal többet megtudhatsz a gyermekkorban jelentkező nátha tüneteiről és a kezeléséről, ha ellátogatsz a “babanátha” címke oldalunkra…A kisebb gyerekeknél kiemelten fontos a kéz tisztán tartása, hisz ők még sokkal többször veszik a szájukba a kezüket, és azokat a tárgyakat is, amelyek hordozói lehetnek a náthát okozó vírusoknak. Ha már elkapta a náthát, akkor a piciknél vegyük sokkal komolyabban a betegséget, mert esetükben gyakoribbak a szövődmények, mint a felnőtteknél.

5. Mitől lesz sárga/zöld az orrváladék?

A náthával együtt jár a heves orrváladékozás is. A fertőzés ellen hadba indult fehérvérsejtek elfáradnak, elpusztulnak. Ezeket és az egyéb sejtmaradékokat szállítja el az orrváladék. Ha sárga, zöld színűre vált fehérről a váladék, akkor az azt jelenti, hogy a megfázás, nátha már egy előrehaladottabb állapotban van. Ilyenkor 10-14 napos gyógyulási időszakra is számítani lehet. (Alapesetben körülbelül 4-10 nap alatt zajlik le a betegség.)