Kisgyerek

7 módszer arra, hogy megakadályozd, hogy tetvek jöjjenek haza a gyerekeddel

Minden szülő retteg attól, hogy gyermeke iskolatáskájába bekerüljön a "tetűriadó" kezdetű szórólap.
2021. Október 31.
Fotó: Getty

Sajnos a fejtetű gyakran okoz szenvedést gyermekkorban. Még a legtisztább osztálytermekben, a legnagyobb gondosság miatt is előfordulhat – írja a Mother.ly

Nem lehet elég korán kezdeni néhány tetű-megelőzési trükk bevezetését az óvodába vagy általános iskolába járó gyerekünknél. Ha a kicsi már megtapasztalta az idegesítő viszketést, biztos, hogy partner is lesz ebben.

Íme a tippek, amelyekkel megelőzhető, hogy gyermekével hívatlan vendégek is hazatérjenek, és pár módszer arra, hogy ha mégis megtörténik a dolog, hamar észrevegyük őket.

1. Ne osztozzon!

Tanítsd meg a gyerekeknek, hogy ne adja kölcsön a fésűjét, keféjét, sapkáját, hajbavalóit. Semmilyen olyan fejre való dolgot, ami megkönnyítheti a tetvek terjedését. Ha mégis beüt a baj, a személyes tárgyakat azonnal el kell különíteni.

2. Készíts frizurát!

Ha hosszú hajú a gyermeked, lehetőleg hordjon copfot, vagy ami még jobb, fonást. Így a tetvek nehezebben tapadnak hozzá a hajhoz. Ha rövid hajú gyerekről van szó, érdemes felfelé formázni a haját: távolabb a fülétől és a tarkójától – akár zselével vagy lakkal megtartva.

3. Használj naponta tetűriasztó spray-t!

A teafa-, citronella-, levendula- vagy muskátliolajat tartalmazó riasztó spray-k segíthetnek megakadályozni a fejtetvek terjedését. Minden reggel permetezd be gyermeked haját! Bőségesen vidd fel a tetvek “forró pontjaira”, például a nyak hátsó részére, a fülek mögötti vonalra és a választékokhoz. De a spray használható kabátokra, hátizsákokra és sapkákra is.

4. A kabátját is tartsd elkülönítve!

A tapasztalt tanárok és a napközisek tudják, hogy amikor a tetvek megjelennek egy osztályteremben, ideje gondoskodni arról, hogy a gyerekek kabátját külön tárolják. Miért? A tetvek nem repülnek és nem ugrálnak, hanem “sétálnak”, így könnyen átmehetnek egyik gyermekkabátból a másikba, ha a kabátokat összeakasztják egy szekrényben. Ha a gyermeked osztálytermében vagy a napköziben nincs külön szekrény minden gyermek számára, akkor vigyél magaddal egy műanyag zacskót vagy ruhás nylon, amelyben napközben elhelyezheti a ruhadarabjait.

5. Tisztítsd meg a gyakran használt tárgyakat!

A tetvek terjedésének megelőzése érdekében alaposan tisztítsd meg azokat a tárgyakat, amelyeket a gyerekek rendszeresen megosztanak. Például takarókat, plüssállatokat, fejhallgatókat és jelmezeket.

6. Zárd el az ágyneműt!

Ha gyermeked a napköziben vagy az óvodában takarót vagy párnát használ szunyókáláskor, beszéld meg a kisgyermek-nevelővel, hogy lehetőleg lezárt zsákokban tárolják az ágyneműt, amikor nem használják.

7. Áztasd be a hajápoló cikkeket!

A keféket, fésűket, hajgumikat, hajráfokat és a hajápoló termékeket hetente legalább egyszer áztasd be meleg vízbe vagy tetű elleni gyógysamponba!

Honnan tudhatod, hogy gyermekedet megtámadták a tetvek?

A fejtetvesség jellegzetes tünete a viszkető fejbőr. A viszketés azonban nem mindig kezdődik azonnal, és néha hetekig is elhúzódhat. Ha gyanús a dolog, akkor egy finom fogú fésűvel ellenőrizheted a fejbőrön, a fülek mögött és a tarkó környékén. A nagyító és az erős fény is segíthet. Mivel a kikelésük tíz napig is eltarthat, esténként újra ellenőrizni kell a gyermeked haját. Sajnos a már tetveket nehéz megtalálni, mert kerülik a fényt, és gyorsan mozognak. A serkék viszont kis fehér vagy sárgásbarna foltoknak tűnnek, amelyek szilárdan a hajhoz tapadnak a fejbőr közelében, igaz, hasonlítanak a korpásodásra, szennyeződésekre. A különbség az, hogy szilárdan tapadnak a hajhoz, “kapaszkodnak”, nehezen fejthetők le. De a legfontosabb: ne ess kétségbe, ez egy gyakori probléma, de szorgalmas kezeléssel és egészséges prevencióval kezelhető.