Kisgyerek

A fogamzásgátló és a dohányzás növeli a gyermekkori stroke kockázatát

A gyermekkori stroke kockázati tényezői közé tartozik a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletta, valamint a dohányzás és a vérszegénység.
2010. December 29.

A kutatók egyértelmű irányelvek megfogalmazását sürgetik a gyermekkori stroke-kal kapcsolatban, miután egy kutatás kimutatta, hogy nagy időbeli eltérések mutatkoznak a diagnózis, a kivizsgálás és a kezelés terén. A szerzők megfelelő rehabilitációs szolgálatok kialakítását is sürgetik, mert a követéses vizsgálatból az derült ki, hogy az agyi érkatasztrófát túlélő gyermekek 85 százaléka szenvedett valamilyen neurológiai működési zavarban, illetve korlátozottságban.

SzívinfarktusDr. Sten Christerson egy hétéves időszakban vizsgált minden olyan gyermek adatait, akik első agyi érkatasztrófájukat szenvedték az Uppsala-Orebro egészségügyi régióban, amely a svéd népesség egyötödét öleli fel. A gyermekkori stroke a definíció szerint olyan agyi érkatasztrófa, amely 28 napos és 18 éves kor között következik be.

“Az európai és amerikai kutatások azt mutatták ki, hogy a gyermekkori stroke 100 ezer közül 2,1-13 gyermeket érint évente; előfordulási gyakorisága 1,8” – nyilatkozta Christerson. “Bár a gyermekkori stroke más gyerekbetegségeknél kevésbé gyakori, mégis súlyos rendellenesség, amely jelentős hosszú távú egészségkárosodást és súlyos funkcionális fogyatékosságot okozhat.”

A kutatás eredményei az Acta Paediatrica novemberi számában olvashatók.

Animáció: HáziPatika.com

Forrás: Medipress