Kisgyerek

A hétvégén az egész országban felhőszakadás lesz, villámárvíznél ezekre kell figyelni a katasztrófavédelem szerint

Az egész országra figyelmeztetés adtak ki, több helyen lehet zápor, illetve zivatar is várható. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményt adott ki, mit kell tenni villámárvíz esetén.
2023. Június 10.
Esőnek örül gyerek
Kép: Getty Images

Szombaton újból erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, amely mellett legalább néhány órás napsütés is várható.  Több helyen lehet zápor, illetve felhőszakadással kísért zivatar is. A hőmérséklet délután 22 és 28, késő este 17 és 22 fok között alakul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar és felhőszakadás miatt is az egész ország területére figyelmeztetést adott ki.

A csütörtöki felhőszakadást villámárvíz kísérte. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kiadott a Facebookon egy tájékoztatót, hogy hogyan kell eljárni, ha villámárvízzel találkozunk.

Mi az a villámárvíz?

A villámárvíz nagy mennyiségű, hirtelen lezúduló, lokális csapadék következtében, rövid idő alatt alakul ki, és gyorsan érkezik, sodró ereje van. A rövid idő alatt, nagy intenzitással lehulló csapadék több, mint amit a talaj el tud vezetni, így a felszínen gyorsan megjelenik a lefolyás, és az hirtelen eljut az útjába eső településre.

Mi a teendő, ha villámárvízzel találkozunk?

A megáradt folyóvíz kiszámíthatatlan, ezért nem szabad belemenni! Ha elöntött területen, úttesten gyalogosan kell áthaladni, legalább ketten kell elindulni, hogy segítséget tudjunk nyújtani egymásnak. Ha nem muszáj, akkor ne menjünk át hömpölygő vízen,, mert már a 20 centiméter magasságú vízfolyás is ledönthet a lábunkról.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy villámárvíz esetén, autóval semmiképpen sem szabad belehajtani a térdig érő vízbe, mert akár tönkre mehet a gépkocsi motorja. Gyalog, motorral és biciklivel se vágjon át senki az úton hömpölygő vízen, mert már bokáig érő erős vízfolyás is ledöntheti a lábáról az embert.

Fontos tudni, hogy a leszakadt villanyvezeték életveszélyes. A katasztrófavédelem azt javasolja, hogy villámárvíz esetén figyelni kell a híreket, de telefont csak indokolt esetben használjunk. Ha tudunk, segítsünk azoknak, akik mozgásukban korlátozottak. Azt írják még, hogy „villanyt, vizet, egyéb szolgáltatásokat” kapcsoljunk ki, zárjunk el.

forrás: 24.hu, Telex.hu