Kisgyerek

A kétgyermekes családok harmada él a létminimum alatt

A Magyar Szakszervezeti Szövetség megbízásából elkészült kutatás alapján a magyar kétgyermekes családok harmada a létminimum alatt él.
2017. Május 18.

A kutatás kimutatta, hogy a két gyermeket nevelő kétkeresős családok 36 százaléka a létminimum alatti jövedelemből kényszerül élni – mondta az InfoRádiónak Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Egy kétgyermekes család havi megélhetési létminimuma 256 ezer forint, tehát egy főre 64 ezer forint. Ezt az összeget például a közszférában dolgozók biztosan nem keresik meg.

Egyelőre biztosnak látszik, hogy 2018. január elsejétől a minimálbér nettó értéke el fogja érni az egyfős, egykeresős létminimum értékét. Emellett azonban a Magyar Szakszervezeti Szövetség azt szeretné, ha a családi pótlék összege – ami 2008 óta változatlanul 12.200 Ft – emelkedne, a szövetség szerint akár ennek a duplája is szóba jöhetne.

Magyarországon 590 ezer kétgyermekes család van, közülük 390 ezer tudja igénybe venni a családtámogatási rendszer valamelyikét, akik kiesnek ebből, ők élnek a létminimum alatt.

Az egy főre jutó létminimum értéke 86.619 forint volt 2016-ban. A minimálbér nettó értéke 84.700 forint, vagyis akik minimálbéren vannak foglalkoztatva, azok biztosan a létminimum alatt élnek – hívta fel a figyelmet a szakember, hozzátéve, hogy a becslésekben 800 ezer és egymillió közé teszik a számukat. És ők még csak a foglalkoztatottak, de ide kell számolni azokat is, akik vállalkozóként minimálbérre vannak bejelentve és hasonló jövedelmi szinten tudnak gazdálkodni egy hónapban.

Kapcsolódó cikkeink:

Ezekre az extra pénzekre számíthatnak 2018-ban a családok

Családi pótlék

Forrás: Inforádió.hu