Kisgyerek

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.
2018. Március 21.
Megérkeztek a Bepanthen teknősök, illetve az Animus és Centrál könyvek a Heim Pál kis betegeihez

Legurult a pelenkázóról, pedig ott voltál mellette. Leesett a mászókáról, pedig rajta tartottad a szemed. Ugató, kruppos köhögéssel ébredt. A sort hosszan lehetne folytatni, de a rutinos szülő egyből tudja: egy-egy kórházi történet klasszikus kezdőmondatai ezek. Ilyenkor gyorsan cselekszel, telefonálsz, aggódni sincs idő, indultok a batyuval, remélve, hogy csak pár napról lesz szó.

Aztán jön a jellegzetes szag, a várakozó szülőtársak, kókadt, beteg gyerekek tömege, a karon ülőtől a kiskamaszig, mindegy, milyen napszakban érkezel, az összképet pedig a kintről olykor-olykor beszűrődő sziréna hangja teszi teljessé. Átgondolod, hogy hoztál-e mindent, ami a túléléshez kell: a telefontöltő itt, a gyerek kedvenc plédje a válladon, aprópénz a kávéautomatához, meg fogkefe neked – azt is betetted az utolsó pillanatban.

Aztán innentől csigalassúra kapcsol az idő. Vizsgálatok, vizitek, gyógyszerek, ellenőrzések egymásutánjában tágul és szűkül a világ kórtermetekben, várod az eredményeket, biztatod gyermeked. Már minden mesét megnéztetek a Youtube-ról, az otthonról hozott játékok unalmasak, a kedvenc nasi sem csal mosolyt az arcára, a mobilod sem kell neki. Az összes trükködet bevetetted már, hogy belediktáld a gyógyszereket, hogy könnyebben vegye a kezeléseket, de nem érdekli egy idő után sem a barkohba, sem a pirospacsi. Talán ki tudsz még egy újabb mókát találni a folyosón vele, még branüllel a kezében is: ?most úgy ugorjuk át a járólapokat, hogy ne lépjünk a fugára, hm?? Elindul veled, ugrotok néhányat, de már érzed, fogytán az erőd.

Ismerős érzések? Ha voltál már gyermekeddel kórházban, tudod, milyen nagyon nehezen is jut el a beteg a kórházi felvételtől a zárójelentésig, és hogy a két esemény közötti időszak mennyire megviseli anyát, apát és a gyermeket is. Idegen helyen, betegen, kiszolgáltatottan, a megszokott komfort nélkül kihozni a helyzetből a maximumot – óriási feladat.

Egy kis tehermentesítés anyának, egy mosoly a kicsinek

A Babaszoba.hu szerkesztőségében jól ismerjük mi is, milyen szülőként megélni ezt a helyzetet. Tudjuk, mekkora kihívás egy családnak – tesó vagy feszített munkahelyi tempó mellett – megszervezni a kisbeteg felvigyázását, szórakoztatását a bentlét alatt.

Úgy döntöttünk, valahogy mi is teszünk azért, hogy a kórházba kerülő gyermekek ne csak a vizitek, vérvételek, hajnali lázmérések emlékével gazdagodjanak.

A Heim Pál Gyermekkórházat kerestük meg. Kevesen tudják, hogy az 573 ágyas kórház január 1-től Országos Gyermekgyógyászati Intézetté vált. Rengetegen jönnek ide gyógyulni: naponta 3 ezer járó beteget látnak el (ez éves szinten 500 ezer járó beteget jelent), és összesen 47 ezer fekvő betegnek segítenek a gyógyulásban. Egy év alatt mindent összevetve 2 millió beavatkozást végeznek el. Ez egészen megdöbbentő szám.

Tervünk megvalósítása kapcsán gyorsan partnerre leltünk: a Bepanthen gyártója felajánlott 1000 darab aranyos, ölelnivaló plüss teknőst, amit haza is vihetnek a kicsi betegek.

A plüss barátok mellé kiadónkban (Animus Kiadó) összegyűjtöttünk minden olyan könyvet, amelyek között a legkisebbektől a kamaszokig mindenki megtalálhatja üres perceire kedvenc olvasmányát. A több tucatnyi új kötettel a Heim Pál “könyvtára? gazdagszik. A gyerekek ott tartózkodásuk alatt forgathatják majd a koruknak megfelelő gyermekkönyveket.

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Száz teknős az ezerből (A képen balról jobbra: Kovács Ambrus, a Bepanthen brand managere, Galgóczi Edina, a Babaszoba.hu vezetőszerkesztője, Palócz Norbert, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet gazdasági igazgatója)

 

Reméljük, a plüssöket szorongatva, a könyveket bújva kicsit messzebb tud majd kalandozni a gyermeki lélek a kórházi szobánál, és hogy azért a szülőkről is le tudunk így venni némi terhet. Sokszor ennyi is elég a gyógyuláshoz vezető döcögős úton ahhoz, hogy a holtpontokon átlendüljünk.

Gyors gyógyulást minden gyerkőcnek, és sok erőt a velük levő felnőtteknek!