Kisgyerek

A legújabb botrány: fogyikönyv kislányoknak

Erősen támadják a táplálkozási szakértők azt a hat és tizenkét éves kor közötti kislányoknak szóló diétáskönyvet, amelynek dundi főhősnője drasztikus fogyásba kezd, majd idővel az iskola futballsztárjává növi ki magát. Vajon jogos a bírálat?
2011. Augusztus 27.

Még meg sem jelent, már botrány lett belőle

London, 2011. augusztus 27., szombat (MTI) –

Paul Kramer Maggie Goes on A Diet (Maggie diétázik) című könyve csupán októberben fog megjelenni az Egyesült Államokban, de már most megtalálható számos könyvesbolt internetes oldalán. A könyv a 14 esztendős Maggie történetét meséli el, aki “egy rendkívül túlsúlyos és önbizalomhiánnyal küszködő kislányból, idővel az iskola normális súlyú futballsztárjává válik” – olvasható a The Independent brit napilap online kiadásában (independent.co.uk).

“A testmozgással és kemény fizikai munkával teli idő alatt Maggie egyre magabiztosabb lesz és sikerül kialakítania egy pozitív önképet”. A könyv célközönségét a hat és tizenkét éves kor közötti gyerekek alkotják, akik a különböző táplálkozási rendellenességek kialakulásának szempontjából a legkritikusabb korosztályba tartoznak. A gyermekkori elhízás ugyanakkor hatalmas problémát jelent Nagy-Britanniában, ahol minden tízből három gyermek küzd komoly súlyproblémákkal.

A kritikusok szerint

A gyermekkori elhízás ellen folytatott harc során elsősorban a szülőket kell megcélozni. “Tisztában vagyunk azzal, hogy a testsúllyal, mérettel és az alakkal kapcsolatos problémák egyre fiatalabb korban kezdik foglalkoztatni a gyerekeket. Már a hat-, és hétévesek is azt gondolják, hogy a méreteik alapján fogják megítélni őket a világban, és, hogy a nagy méret egyenlő a kövérséggel, ami pedig egyenesen út a népszerűtlenséghez” – mondta Susan Ringwood, a Beat nevű táplálkozási rendellenességekkel foglalkozó jótékonysági szervezet vezetője.

“A diéták nem okoznak közvetlenül táplálkozási problémákat, de ha a negatív testkép miatti alacsony önértékeléssel párosulnak, akkor jelentősen növelik a rendellenségek kialakulásának kockázatát” – tette hozzá. “A gyerekeknek csupán orvosi felügyelettel és a háziorvosuk bevonásával szabadna diétázniuk. A felnőtté válásuk során folyamatos súlygyarapodásra és egy sor tápanyagra, valamint megfelelő kalóriára van szükségük ahhoz, hogy egészségesen fejlődjenek. A kamaszkori aggodalmak úgy is időben jelentkeznek majd náluk, ezért fölösleges már hatévesen ezekkel traktálni őket” – hangsúlyozta Ringwood.

A brit állami közegészségügyi szolgálat (NHS) szerint a gyermekek egészséges fogyásához biztosítani kell a rendszeres – lehetőleg a családdal közös, zavartalan – étkezéseket. A fiataloknak frissen facsart gyümölcsleveket, vagy vizet kellene adni a cukros üdítőitalok, illetve a mazsolához és répaszeletekhez hasonló egészséges rágcsálnivalókat az omlós sütemények és egyéb édességek helyett. Ötéves koruktól kezdve pedig naponta legalább egyórányi – egyénre szabottan megerőltető – testmozgásra kellene ösztönözni őket.

Babaszoba:

Vajon tartalmaz akár egyetlen új elemet is a brit állami közegészségügyi szolgálat javaslata? Nem igazán! Mindenki kívülről fújja, mi az egészséges, hogyan lehetsz karcsú és csinos. A tények és a számok mégis azt mutatják, hogy az elhízás egyre zsengébb korban jelentkezik, egyre nagyobb arányban érint gyerekeket, sőt, ennek következtében a kettes típusú cukorbetegség sem az ötvenen felüli túlsúlyos felnőttek privilégiuma már réges-rég. Az igazi kérdés már nem az, hogy mit kellene másképp enni, és hogyan kéne másképp élni, hanem inkább az, hogy miként lehet erről hatásosan kommunikálni, hogyan lehet rávenni az embereket, köztük a gyerekeket is, hogy változtassanak. Az érem másik oldala ugyanakkor kétségtelenül az, hogy az evésnek, a testalkatnak, a kilók számának tulajdonított túlzott jelentőség is az evészavarok irányába sodorja a gyerekeket. Jogos lehet az aggodalom, hogy ez különösen a kislányokat érinti súlyosan, akik szépek, karcsúak és népszerűek szeretnének lenni.

Nézd meg, hogyan védekezik a szerző a kereskedelmi forgalomban még nem is kapható könyv tartalma miatt!

A könyv anorexia járványt indít útjára, véli az ellenzék.

Forrás: MTI- babaszoba.hu