Kisgyerek

A mentőorvos tanácsai arra az esetre, ha a gyerek leforrázná magát

Minden szülő rémálma, hogy a kisgyereke véletlenül leforrázza magát. Az sem mindegy, hogyan segítesz, ha megtörtént a baj.
2021. Október 19.
A pelenkát azonnal le kell venni Fotó: Getty Images

A parents.com egy ausztrál mentőorvos segítségével szedte össze, hogy mi a teendő, ha egy kisgyerek leforrázza magát. Nikki Jucrutz első és legfontosabb tanácsa, ha a kisbabára forró víz ömlik, azonnal vegyük le róla a pelenkát.

A pelenkákat ugyanis épp arra tervezték, hogy felszívják és megtartsák a folyadékot, legyen az akármennyire forró is. Ha pedig a szülő nem boldogul a forró vízzel teli pelenka levételével, akkor folyasson rá hideg vizet, amely így egyszerre hűti a megégett bőrt és távolítja el a forró vizet a pelenkából.

Ezután fontos, hogy minden olyan ruhadarabot vagy ékszert, amelyik nem ragadt rá a kicsi bőrére, el kell távolítani. Az égett területeket lehetőség szerint le kell hűteni, értesíteni kell a mentőket és persze folyamatosan vigasztalni a gyermeket.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) is osztja Jurcutz tanácsait, megjegyezve, hogy a forró víz vagy más forró folyadék súlyos égési sérüléseket okozhat, és maradandó hegesedést a bőrön. Azonnali lépéseik az égési sérülések kezelésére:

  • A lehető leghamarabb hideg víz alá kell tenni az égett területet.
  • Dörzsölni tilos, mert az fokozza a hólyagképződést!
  • A letapadt részek kivételével minden ruhadarabot el kell távolítani!
  • Ha a sérült terület nem szivárog, steril gézzel vagy tiszta, száraz ruhával kell lefedni az égett részt.
  • Ha megindult a váladékozást, akkor csak óvatosan szabad lefedni és azonnal orvoshoz kell fordulni.

Érdemes megfontolni, hogy a kazánt vagy a bojlert úgy állítsátok be, hogy a csapból folyó legmelegebb víz hőfoka ne haladja meg a 49 fokot.

Hogy jobban megítélhesd, miként kell égések és forrázások esetén elsősegélyt nyújtani, ezeket a sérüléseket az úgynevezett kilences szabály szerint osztályozzák.