Kisgyerek

Arcüreggyulladás

Az arcot kívülről szemlélve nem látszik, mennyi "üres" rész van a csontok alatt, között. Az arckoponya csontjai nem olyan tömörek, mint a végtagokéi.
2007. November 11.

A látható orrlyukak az orrüreghez vezetnek, ez pedig több melléküreggel áll összeköttetésben. Némelyik már születéskor megvan, míg a homloküreg az első év vége felé, a többi pedig ezután fejlődik ki. A levegővel telt üregeket nyálkahártyával béleli. Mivel kisgyerekkorban az üregek szűkek, könnyen megrekedhet bennük az orrból átjutó váladék.

Az arcüreggyulladás hároméves kortól, a homloküreg-gyulladás hétéves kortól jellemző, míg az orrüregből már csecsemőkorban könnyen áthúzódik a fertőzés a fülbe. A melléküregek gyulladására utal a két hétnél tovább tartó nátha, az állandó köhécselés, különösen éjszaka és felkelés előtt, az örökösen eldugult orr, a szájon át légzés, az orrhangú beszéd, a sárgás-zöldes orrváladék. Fejfájásról (a szemek mögött, a homlok tájékán), fogfájásról panaszkodhat a gyerek.

Nem mindig jelentkezik láz, ettől függetlenül feltétlenül mutassuk meg orvosnak a gyereket, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk.

Bakteriális fertőzés, ritkábban allergia okozhatja. Ha tíz-tizenkét nap után is gennyes, sűrű orrváladék ürül, felmerül az arcüreggyulladás gyanúja.

Kezelés

Rendszerint antibiotikumot ír fel az orvos, ezt kiegészítheti egy nyálkahártya-duzzadtságot csökkentő orrcsepp, esetleg az orrlégzést segítő orrkenőcs. Allergia esetén antihisztamint, vagyis az allergiás reakciót csökkentő szert javasol.

Házi gyógymódok

A legfontosabb az orrváladék hatékony eltávolítása, lehetőleg orrcsepp beadása után. Orrszívás előtt és után is segíthet a meleg borogatás termotasakkal vagy a gyengéd masszírozás egy meleg kemény tojással. A forró kamillás gőzzel végzett inhalálást ma már nem javasolják a fül-orr-gégészek.

Mikor múlik el?

A kezelés hatékonyságától függően ez nagyon változó lehet, de legalább egy hetet vesz igénybe.

Forrás: Kismama magazin