Kisgyerek

Átalakul az allergiások ellátása

Az Egészségügyi Közlönyben megjelentek szerint egy új szakmai ajánlást fogalmaztak meg az allergiás betegek immunterápiás kezeléséről.
2024. Február 12.
orrfujas
Kép: Getty Images

Az allergia Magyarországon népbetegség, a lakosság 20-25 százaléka szenved valamilyen allergiától. A napokban jelent meg az Egészségügyi Közlönyben, egy új szakmai irányelv, amit az allergiás betegek immunterápiás kezelésével kapcsolatban dolgozott ki az Egészségügyi Szakmai Kollégium Klinikai immunológia és allergológia tagozatának elnöke, valamint több szakember, gyermekpulmonológusok, tüdőgyógyászok, bőrgyógyászok – írja az Economx.hu.

A szakmai ajánlás szerint az immunterápia akkor a leghatékonyabb, ha minél korábban elkezdik. A jelenlegi gyermekeken végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy bár az allergiás betegség megelőzése nem lehetséges, de kialakulása késleltethető és a tünetek mérsékelhetők, sőt, az asztma tekintetében, akár meg is előzhetők.

Az allergiás rhinitis előfordulása felnőtteknél 10-30 százalékra, gyermekkorban közel 40 százalékra tehető. A betegség ma már népbetegségnek számít. De folyamatosan emelkedik az ételallergiások száma is. A leggyakoribb allergiás reakciót kiváltó élelmiszerek a tej, tojás, földimogyoró, olajos magvak, búza, szója, hal, kagylók és rákok.