Kisgyerek

Az agyhártyagyulladás tünetei

A napokban halt meg egy 18 éves fiú agyhártyagyulladás következtében Budapesten, egy nem sokkal idősebb fiú pedig nagyon súlyos, életveszélyes állapotban fekszik a Szent László Kórház intenzív osztályán. Milyen tünetei vannak az agyhártyagyulladásnak?
2016. December 14.

„Sajnos nem rendkívüli, hogy valaki belehal a meningococcus-fertőzés okozta agyhártyagyulladásba” – mondja Póta György,a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a hvg.hu-nak. Az elnök azt is hozzátette, hogy ha valaki a betegség felismerésekor a legtökéletesebb ellátást kapja, akkor is több mint 25 százalék az esélye arra, hogy belehal a fertőzésbe. Csecsemőkorban az arány még magasabb.” Ez elég ijesztően hangzik.

Az agyhártyagyulladás tünetei

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa, Prinz Géza neurológus-infektológus egy korábbi kijelentését idézi föl a hvg.hu, amely azért kicsit árnyalja a képet: „a halálozási ráta akkor magas, ha a beteg nem kap időben ellátást.”

A betegség gyors lefolyású, cseppfertőzéssel terjed. A leginkább veszélyeztetett korcsoport a csecsemőké és a kamaszok, fiatal felnőtteké (16-20 évesek).

Az agyhártyagyulladás tünetei

Csecsemőkorban:

– láz

– aluszékonyság

– étvágytalanság

– megváltozott sírási hang (“fejhangon sír”)

– homorú testtartás

– mozgatásra fájdalmas sírás

– megnyugtathatatlan sírás

– kidudorodó kutacs

– viselkedésváltozás

– izomgörcsök

Egy éves kor feletti gyerekek és felnőttek esetében:

– nyak- vagy hátfájás

– erős fejfájás

– aluszékonyság, nyűgös, nyugtalan

– irritabilitás

– zavartság (nem reagál a helyzetnek megfelelően illetve egyáltalán nem reagál)

– láz

– étvágytalanság

– tudat beszűkülése

– izomgörcsök

– fénykerülés- hányinger – hányás

– járása bizonytalanná válik, szédül

– nyaki merevség

– lefektetve típusos esetben jellegzetes módon fekszik, ún. vadászkutya-tartásban (oldalán fekszik, lábait sokszor felhúzva, fejét hátraszegi, és ellenáll, ha előre akarjuk hajlítani)

– súlyos esetben a testén kiütések jelennek meg, melyek száma gyorsan nő. Ezek a kiütések valójában apró bevérzések, melyek rendkívül súlyos állapotra utalnak.

Magyarországon a vírus B és a C típusú törzse okoz megbetegedést. Védőoltás mindkettőre van, a C elleni az ígéretek szerint jövőre ingyenes lesz. A B-t viszont nem támogatja az állam: az oltóanyag 27 ezer forint/db, csecsemőknek négyet kell belőle adni.

Ami leginkább jellemző az agyhártyagyulladások minden formájára, az a folyamat rendkívül gyors előrehaladása, gyakorlatilag órák alatt bekövetkezik a rosszabbodás, mely a megfelelő orvosi kezelés nélkül többnyire végzetes.