Kisgyerek

Az iskolások fején gyakrabban találnak tetveket

A fejtetvesség gyerekközösségekben, elsősorban az általános iskolákban és az óvodákban évről-évre visszatérő jelenség. A fejlett higiénés körülmények ellenére előfordulási aránya évek óta változatlan.
2011. Október 29.

A fejtetvesség és a visszafertőződés előfordulásának csökkentése céljából szeptemberben országos kampány indult.Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal és a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve országos tájékoztatójának célja a kampány első eredményeinek ismertetése.Látszólag több a fejtetves eset, vagy jobban odafigyelünk rá? – ezt a kérdést vetik fel az első, nyilvánosságra kerülő adatok.Az országos átfogó kampány a szülők, pedagógusok, óvodapedagógusok körében a tanév kezdetén indult. Tekintettel arra, hogy a fejtetvesség fennmaradásában jelentős szerepe van a felismerés és személyes tapasztalat hiányának, illetve a betegség eltitkolásának, az országos akció sikerességének egyik lényeges eleme a széleskörű felvilágosítás, a lakosság minél szélesebb köréhez korszerű ismeretek közvetítése a fejtetvességről, annak felismeréséről, terjedéséről, és a megelőző/irtó eljárásokról. Az elmúlt időszakban különböző sajtóorgánumok segítségével számos felületen sikeresen jelent meg ismeretterjesztő üzenetünk.A védőnők minden iskolában, óvodában munkaértekezletek, szülői értekezletek, tanórák keretében több felvilágosító, egészségnevelő előadást tartottak szülőknek, tanulóknak. Gyakorlati teendőket is tartalmazó tájékoztatókat adtak át, illetve juttattak el a gyermekek gondviselőinek. Közintézményekben felhívásokat, plakátokat helyeztek el.A fejtetvesség elleni küzdelem fokozásának másik lényeges eleme, hogy a felderítésére irányuló szűrővizsgálatokat minél rövidebb idő alatt megszervezzék a védőnők, járványügyi felügyelők közreműködésével.

Az akció sikerességét jelzi, hogy egyes megyékben a különböző gyermekintézmények több mint 80%-ában már megtörténtek a vizsgálatok. Az eddigi tapasztalataink alapján a jövőben kiemelt figyelmet kell fordítani a bentlakásos intézmények gyermekközösségeire, ugyanis a legmagasabb előfordulási arány ezekben az intézményekben volt. Az óvodákhoz képest az általános iskolai közösségekben magasabbnak bizonyult a fejtetvesség mértéke, itt 1-10% között mozgott. Az országos átlag a tavalyihoz képest 0,18%-kal emelkedett (1,68%)

Nógrád megyében a 2010 szeptemberében végzett tetvességi vizsgálatokhoz képest 60,2%-kal nőtt az ellenőrzött óvodák/iskolák, 42,4%-kal a szűrővizsgálaton részt vett gyermekek száma. A kampány eredményességét mutatja, hogy idén 30%-kal több gyermeket kezeltek le a védőnők, mint amennyit az előző évben fejtetvesnek találtak.

A tanév végéig tartó kampány során az eredményességet folyamatosan monitorozzuk, értékeljük. Bízunk abban, hogy a program zárásáig sok emberhez eljut üzenetünk, és egyre többen lesznek azok, akik nem szégyellik, hanem kezelik, megelőzik a fejtetvességet.

Forrás: ÁNTSZ OTH Kommunikációs Főosztály