Kisgyerek

Babás praktikák nyaraláshoz

Ha elhatároztuk, hogy gyerekekkel együtt vágunk neki, alaposan elő kell készítenünk a nyaralást. Ez nem könnyű feladat, hiszen egyszerre kell gyerekszemmel és felnőtt fejjel néznünk a dolgokat. A végső cél persze az, hogy az utazás ne legyen unalmas, de a
2008. Február 11.

Sátortól a szállodáig

Autóban a család

Ülések nagyobbaknak

Nincs vita: kötelező!

Vonatozni is jó!

Segítség a világhálón

Vár a vízi világ!

Szükséges óvintézkedés

Napfény és homok

Mi lesz a gyűjteménnyel?

A kelleténél több kalandban lehet részünk, ha mondjuk hétvégén, idegen országban kell bilit beszereznünk, mert a hároméves nem hajlandó a közvécébe pisilni. Ha a határon vesszük észre, hogy a bankkártya helyett az adókártyát tettük be a pénztárcánkba. Ha a hotelben derül ki, hogy a másfél éves kistestvér minden lépését lesni kell, mert a hallban veszélyezteti az értékes télikertet és a több száz éves műtárgyakat, a szállodaparkban pedig őt kell félteni, nehogy beleessen a medencébe vagy a halastóba.

Sátortól a szállodáig

Az úti cél kiválasztásánál vegyük számba a gyerekek igényét. Nem biztos, hogy kicsikkel érdemes tengerpartra menni, lehet, hogy kifejezetten zavarja őket a sós víz. Az egész napos strandolásból is hamar elegük lehet, ez pedig véget vet a szülők békés pihenésének. Ugyanilyen veszéllyel jár, ha csak túrázásra vagy városnézésre rendezkedünk be. Keressünk olyan helyszínt, ahol többféle tevékenységre van lehetőségünk, ahol érdekes programok vagy jó játszóhelyek várják a kicsiket is, esetleg beltéri játszóházba is mehetünk, ha rossz az idő. Néhány éve még ámuldozva néztük az utazási irodák katalógusaiban a gyerekbarát hotelek berendezését, ötletes szolgáltatásait. Ma már Magyarországon is találunk hasonlót, legyen az néhány család befogadására alkalmas parasztház vagy több hektáron elterülő, medencékkel, játszóházakkal, játszóterekkel, pelenkázó- és szoptatószobával, gyerekmenüvel, etetőszékkel, előre tervezett gyerekprogramokkal és szakképzett dadákkal vagy pedagógusokkal rendelkezésünkre álló szálloda. Ilyen helyen nem kell folyton lelkifurdalástól gyötrődni, ha a csemeték túl élénkek, nem tudnak bánni a halkéssel, vagy ne adj? isten bemutatnak egy hisztit a javából. Bizonyos szállókban gyerekmegőrző szolgálat is működik, így a szülők néhány órás külön programot is tervezhetnek. A gyerekbarát szállodák közül kiemelkedik a tapolcai Hotel Pelion rengeteg változatos szolgáltatása, melyet a www.hunguest.hu oldalon részletesen is elolvashatunk.

Természetesen gondolkodhatunk kisebb léptékű nyaralásban: a kempingezés vagy a sátoros családi táborozás is csodálatos élmény lehet. Jó, ha a felnőttek gyakorlottak a sátorverésben, és tudják, milyen eszközökkel, mesterfogásokkal tehetik kényelmessé a nomád életet. Ha vízitúrára indulunk – mert ez sem elvetélt ötlet nagyobb gyerekekkel – csatlakozzunk tapasztalt csoporthoz, és tanulmányozzuk a vízitúra-szabályzatot a család biztonsága érdekében.

Autóban a család

Megfelelő szervezéssel kicsik számára is elviselhetővé tehetjük az utat. Nagyobbakkal hosszabb autóutat is könnyen át lehet vészelni, ám ilyenkor elengedhetetlen a kényelmes, biztonságos autósülés, amiben aludni is lehet, a könnyen adagolható élelmiszer és innivaló, egy váltás ruha, néhány játékszer, na és a kedvenc kazetták, CD-k, hogy zenét, mesét is lehessen hallgatni útközben. Ha hosszabb útra megyünk, jó, ha előre megtervezzük a pihenőket, így a “mikorérünkmároda???” típusú, tízpercenként elhangzó kérdésekre pontos választ tudunk adni. Egész napos utazásra inkább ne vállalkozzunk, iktassunk közbe egy éjszakás pihenőt – akár az országhatáron belül.

Ülések nagyobbaknak

A 9-kg-tól ajánlott ülések egy része belső mechanika vagy döntő ék segítségével állítható. Azonban a szakemberek szerint a menetiránynak megfelelően beállított ülés nagy szögű döntése csökkenti a biztonságot. Támasszuk meg inkább az alvó kisgyerek fejét utazópárnával vagy a vállhevederre húzható párnácskával. Ez egyes üléseknél tartozék, de külön is megvásárolható.

A nagyobbak biztonságos utazásához háttámla nélküli ülésmagasítót használhatunk. Célja, hogy a felnőtt testarányaihoz méretezett biztonsági öv ne a nyak, hanem a mellkas előtt fusson. Előnye, hogy a gyerek jól kilát az ablakon, és nem csak a villanypóznák tetejét tudja számolgatni útközben. A legegyszerűbb ülésmagasítók más funkciót nem is töltenek be, míg a komolyabbak oldalsó peremükkel védik a gyerek csípőjét, övvezetőjük pedig növeli a biztonságot. Néhány hirdetés már hároméves kortól ülésmagasítót javasol biztonsági gyerekülés helyett. Az alacsony ár miatt vonzó ez a lehetőség, mégis megfontolandó, hogy a háttámlás típus gerinc- és fejvédelmet is biztosít – erre érdemes több pénzt áldozni. Olyan ülés is létezik, ami együtt nő a gyerekkel, így akár tizenkét éves korig támlával ellátott, kényelmes fészekben tudhatjuk csemeténket.

Nincs vita: kötelező!

Sajnos sokszor hallani, hogy egyes családok azért nem használnak gyerekülést, mert a kicsi nem akar beleülni. Tény, hogy nehéz dűlőre jutni, ha a gyerek megmakacsolja magát. Bizonyos dolgokban mégsem lehetünk engedékenyek. Ugyanúgy, ahogy nem engedjük rá a tó vékony jegére, mert veszélyes, ne engedjük meg, hogy ülés használata nélkül utazzon. Legegyszerűbb, ha első naptól kezdve ezt tesszük, így a csecsemő hozzászokik, és fel sem merül benne, hogy tiltakozzék. A dackorszak idején persze így is számíthatunk zökkenőkre, de határozottnak és következetesnek kell maradnunk akkor is. A humor, a kitartás és a szigor egyvelege biztosan beválik, bár a “győzelemhez” türelem és néha idő is kell.

Vonatozni is jó!

Bár a legtöbb gyerek imádja ezt az utazási formát, ma már ritkaságszámba megy, ha a család ezt választja, hiszen a cipekedéstől sokan visszarettennek. Sokan még a buszt, metrót, villamost sem ismerik, hiszen ott az autó. A szülők így nem útitársak, hanem sofőrök lesznek, akiknek nincs lehetőségük beszélgetni, játszani velük. Az utazás unalmas helyváltoztatássá válik. Olyan csodák mellett is elszáguldunk, amiket sétálva vagy a vonat mellett futó tájban gyönyörködve biztosan észrevennénk, fölfedeznénk.

A gyerekes vonatozásra készülni kell. Legnehezebb dolgunk az egy-négy év közötti csemetével lesz. A kisebbeket általában elnyomja a vonat zakatolása, a nagyobbak pedig könnyen leköthetők beszélgetéssel, játékkal, jó könyvvel. Azért a “kritikus korban” lévő csöppséget is el lehet szórakoztatni, csak egy kis találékonyság, a népi gyerekirodalom ismerete és türelem kell hozzá. Van egy sor olyan mondókás játék, amit az ölben üldögélő gyerekkel is játszhatunk. Ha már mindenki kifáradt, tehetünk egy sétát a vonaton, rajzolgathatunk, vagy elővehetünk egy játékot (fakirakót, építőt, macicsaládot), bár ezeket a gyerek sokkal hamarabb megunja, mint a mondókázást, éneklést.

Nagyobbacskáknak vihetünk kártyát, mágneses sakk-készletet vagy úti társasjátékot. Számos társasnak kapható utazóváltozata is! Jól jöhet egy walkman, még a kisebbeknek is. Sétálómagnón nemcsak kemény rockot, hanem gyerekdalokat is lehet hallgatni. Használjuk ki az utazás idejét beszélgetésre, közös játékra, hiszen – valljuk be őszintén – máskor ritkán van időnk teljesen a gyerek felé fordulni. Otthon mindig akad egy kis házimunka, sürgős telefon, vagy más elintéznivaló, a vonaton viszont csak a gyerek van. Ha lehet, kapcsoljuk ki a mobiltelefont is!

Segítség a világhálón:

utazas.lap.hu

utazasiiroda.lap.hu

belfoldiutazas.lap.hu

hotel.lap.hu

menetrend.lap.hu

www.elvira.hu (MÁV-menetrend)

www.volanbusz.hu (buszmenetrend)

szallasfoglalas.lap.hu

www.startutazas.hu

aquapark.lap.hu

Gyerekbarát szálláshelyek:

Bakonyszücs: free.x3.hu/bszucs

Mezőkövesd – Zsóry Zsibongó www.zsory.hu

Tésenfa – www.csiribiri.hu

Vár a vízi világ!

Ha nyár, akkor úszás, még a legkisebbek sem maradhatnak ki belőle! Nem is nagyon tudjuk visszatartani őket, ezért legjobb, ha jó előre készülünk a nagy csobbanásra.

Természetes vizek partján vegyük fontolóra a gumiszandál használatát. Így elkerülhetjük, hogy apró kövek, kagylók sebezzék fel a kisgyerek lábát. Az egyrészes, egész testet borító fürdőruhák kevésbé jók, mint a könnyen száradó fürdőnadrágok. Nem mindegy ugyanis, mennyi ideig, és mekkora felületen ér vizes holmi a gyerek testéhez. Ha túlságos lehűl az alhas környéke, könnyebben alakul ki hólyaghurut. Ezért fürdés után vegyük le rögtön a vizes holmit, töröljük szárazra a bőrt, és húzzuk fel a váltónadrágot. Vízközelben igen erős a napsugárzás, ezért 11 és 15 óra között inkább árnyékban vagy otthon töltsük az időt. Adjunk rá időben a gyerekekre könnyű ingecskét vagy pólót!

Ne felejtsük otthon a vízi játékokat sem: jól jöhet egy felfújható labda, egy gumicsónak, egy vízimalom, esetleg néhány edényke, amiben főzőcskézni lehet a vízparton. Tisztázzuk előre a gyerekekkel, hogy ne igyanak még kis mennyiséget sem a fürdővízből. Ha hűtőtáskában tartunk magunknál ásványvizet, és gyakran megkínáljuk őket, kisebb lesz a csábítás, hogy játék közben nagyokat kortyoljanak a tóból vagy a medencéből.

Az uszodákban, strandokon érdeklődjünk, vízforgató berendezés gondoskodik-e az állandó tisztításról. A magas klórtartalmú víz az érzékeny bőrű babáknál kiütést okozhat, kiszárítja bőrt, és az egész napos pancsolás után a szemük is bepirosodik. Lehetőleg csak a partról figyeljük a kicsik lubickolását, a gyerekmedence ugyanis nem arra való, hogy a felnőttek ott áztassák a lábukat!

Szükséges óvintézkedés

Nemcsak a pelenkás kis totyogónak, de a szobatisztaságot próbálgató két-hároméveseknek is fontos, hogy olyan pelust viseljenek a vízben, amely véd a szennyezéstől. A Huggies Little Swimmers eldobható úszópelusa tökéletesen alkalmas erre a célra. Úgy néz ki, mint egy igazi fürdőnadrág, rugalmas oldalsó része kellemes viselet, és eltávolítása nagyon könnyű. Combgumírozása speciális, hogy megakadályozza a szivárgást. Vidám, élénk színei és ismerős Disney-figurái: Ariel, Nemo és Tigris még a víztől óvakodó kicsik is kedvet kapnak a megmártózáshoz.

Napfény és homok

A sós víz határozottan jót tesz testünknek, a száraz, ekcémás bőr gyakori tengeri fürdőzés mellett sima, puha lesz. Ha a gyerek korábban már sebesre vakarta magát, természetesen csípi a sós víz, de csak pár percig a vízbe menetelkor. A nyílt sebeket kenjük be a szokásos kenőcsével, ez vízzáró réteget képez. Lezuhanyozni felesleges, a só nem ártalmas, legfeljebb húzódik a bőr, ha rászárad. A homok ellenben okozhat kiütéseket az érzékeny bőrűeknél. Az érintett területeken piros pontocskák jelentkeznek. Adjunk vékony, bő szabású, hosszú szárú nadrágot a gyerekre! A tengerparton élvezettel mászkálnak a kicsik a homokban, de ha nagyon felforrósodik, legyen kezünk ügyében strandpapucs. Kavicsos parton egészséges a mezítlábazás, de ha nagyok, élesek a kövek, felsérthetik a lábat. Ritkábban látogatott partokon medúzákkal, tengeri sünnel, csillaggal találkozhatunk. Ilyen helyen egyáltalán ne vegyük le a gumiszandált, és óvatosan merészkedjünk a vízbe.

Ne feledkezzünk el arról se, hogy vízparton utószezonban is erős a napsugárzás. Használjunk legfeljebb 20-es faktorszámú naptejet, szellős ingecskét, fejkendőt.

Mi lesz a gyűjteménnyel?

Egyik legkellemesebb tengerparti, vízparti foglalatosság a csigák, kagylók gyűjtése. Már nyaralás közben is remekül játszhatunk velük, hazatérve pedig még kézműves alapanyagul is szolgálhatnak. Szedegessünk össze minél többet. Díszítsük velük homokvárunkat, rendezgessük őket nagyság, forma, szín szerint. A rendezgetés fejleszti a kisgyerek figyelmét, logikáját. Milyen szempontok szerint csoportosítunk?

– Rakjunk ki a nedves homokra különböző alakzatokat (virág, szív, csiga).

– Válasszunk ki három-öt különböző darabot. Rakjuk sorba őket, majd változtassunk a sorrenden, miközben a gyerek behunyja a szemét. Felfedezi a változást, és vissza tudja állítani ez eredeti állapotot?

– Rakosgassuk be az összegyűjtött, nem éles szélű kagylókat lábujjainkkal egy dobozba vagy tálba. Versenyezhetünk, kinek sikerül hamarabb. Mindenki ugyanannyi darabbal kezd. Nehezíthetjük a feladatot, ha kicsit távolabbra helyezzük a tálat, így fél lábon oda is kell ugrálni, másik lábunk ujjai közül pedig nem szabad elveszteni a felcsippentett kagylót.

– A lyukas darabokból fűzzünk nyakláncot. Akár ajándékba is adhatjuk az ovis barátnőnek.

– Öklömnyi sólisztgyurmadarabot lapítsunk ujjnyi vastagra, és nyomkodjuk tele kagylókkal. Szárítsuk meg a napon!

– A nyaralásra emlékeztet majd egy kagylókkal teli befőttesüveg a gyerekszoba polcán. Időnként jó elővenni, kiborítani és csörgetni őket.

Forrás: Kismama magazin