Kisgyerek

Biliktől a mini vécéig – A 8 legjobb szobatisztaságra szoktató eszköz

Úgy gondolod, gyermeked készen áll rá, hogy elhagyja a pelenkát? A folyamathoz egész sokféle segítő eszköz kapható a különféle biliktől egészen a mini vécéig. Nézzük, melyik mikor ideális!
2021. Szeptember 27.
Szobatisztaság: nem könnyű elérni 

Egy kisgyereknek a felnőttvécé ijesztő dolog lehet. A mérete, az öblítés hangereje és az a tény, hogy eltünteti a dolgokat, sokszor félelemkeltő a kicsik számára. Egy inkább rájuk szabott ülőalkalmatosság enyhítheti a szorongást az átmeneti időszakban.

A legtöbb kisgyermek úgy 18 és 24 hónapos kora körül kezd érdeklődni az iránt, mi zajlik a mosdóban. Ez az a stratégiai pillanat, amikor érdemes bevetni valamilyen leszoktató eszközt, és persze beszélni is neki ezekről az intim dolgokról.

1.      A helytakarékos

Ha kicsi a fürdőszoba, akkor szinte lehetetlen kitalálni, hogy hová tegyük a második WC -t, vagy akár csak egy biligyűrűt, amely illeszkedik az ülésre. A kombinált vécéülőke megoldja ezt a gondot. Egyszerűen lecseréljük a meglévő ülést olyanra, amelyen többféle átmérőjű karima van: egy nagyobb a felnőtteknek, egy kisebb a gyerekeknek. Előfordulhat, hogy az átszoktatást így is egy külön bilivel kell kezdenünk, de később áttérhetünk a kettős fedélre, amelynél a legjobb, ha lassan, halkan záródik, így nem kell aggódnunk éjszaka sem a zajok miatt.

“Annyira elegem volt már a külön szűkítőkből… naponta százszor is le kellett venni és elrakni, majd újra feltenni. Ezt csak fel-le hajtjuk. Aki ezt kitalálta, egy zseni volt” – lelkendezik egy édesanya a Parents.com-on, amely az alábbi gyűjtést készítette.2.      Az összecsukható

Amikor kicsit messzebbre megyünk a gyermekünkkel választhatunk: ragaszkodjunk a pelenkához vagy rakjuk körbe vécépapírral az idegen ülőkét és próbáljuk a gyereket rajta tartani, esetleg vigyünk magunkkal bilit. Mutatunk egy megoldást, ami talán jobb ezeknél. A szülők általában szeretik, mert tapadókorongokkal rögzíthető bármilyen vécéhez, így nem csúszkál, mégis könnyen eltávolítható és tisztítható. Egész kis helyen elfér, hiszen összecsukható, és tasakba helyezhető. “Nagyon praktikus, hogy ilyen kicsi, és csak át kell törölni egy fertőtlenítő kendővel” – mondja egy felhasználó.

Biliktől a mini vécéig - A 8 legjobb szobatisztaságra szoktató eszköz

Kombinált wc-ülőke Képforrás: Amazon

2.      A hagyományos

Ez már ismertebb megoldás: bili és kisszék egyben. Erős talppal rendelkezik, így nem csúszkál a padlón. Ergonomikus kialakításának, háttámlájának és karfájának köszönhetően kényelmes, a kicsik hajlamosak hosszabb ideig rajta maradni. A magas fröccsenésgátló tisztán tartja a fontosabb részeket, a műanyag pedig könnyen tisztítható.

Biliktől a mini vécéig - A 8 legjobb szobatisztaságra szoktató eszköz

Bili és kisszék egyben Forrás: Mall.hu

3.      Igazi gyerekvécé

Nincs is jobb “ránevelés”, mint egy igazi vécé kicsinyített mása. Ezt a mini gyerekvécét nagyon realisztikusan alakították ki, még lehúzója is van, sőt, hangot ad ki. A szülők pedig kedvelik a beépített törlőrekeszt, a könnyen tisztítható csészét és a beépített fröccsenésgátlót.

Biliktől a mini vécéig - A 8 legjobb szobatisztaságra szoktató eszköz

 Az igazi vécé kicsinyített mása Fotó: Amazon

5.      Saját ülőke

 Íme, egy hordozható modell, így a kicsi bárhol használhatja az ismerős kiegészítőt. Az ülés illeszkedik a legtöbb standard vécéhez, kontúros kialakítással és beépített fogantyúkkal rendelkezik, így a gyerekek ügyesen kapaszkodhatnak a magasban. A csúszásmentes perem miatt a helyén marad.

Biliktől a mini vécéig - A 8 legjobb szobatisztaságra szoktató eszköz

WC-szűkítő Forrás: Alza

6.      Létrás változat

A földtől a vécéig tartó utazás félelmetesnek tűnhet egy kisgyerek számára. Ez a kis létra segíti őket, hogy önállóan másszanak fel és le, a csúszásgátló tappancsok pedig fokozott biztonságot nyújtanak. A környezetbarát anyag és a könnyen telepíthető kivitel is tetszeni fog.

Biliktől a mini vécéig - A 8 legjobb szobatisztaságra szoktató eszköz

Fellépő és szűkítő egyben Fotó: emag

6.      Nagy utazóknak

Összecsukható, kompakt, alkalmas útközbeni használatra beltéren és kültéren is. Könnyen kinyílik, biztonsági zárakkal rendelkezik, és eldobható műanyag zacskókkal segíti a tisztítást. Tökéletes vécéülőke vakációhoz és a park közepén kialakult vészhelyzetekhez, a vécékben pedig gyerekülőkeként működik.

Biliktől a mini vécéig - A 8 legjobb szobatisztaságra szoktató eszköz

Utazós ülőke Forrás: Amazon

7.      Az univerzális

Akár bili-székként, akár kivehető ülésként használjuk, a beépített szagtalanító tárcsával megszünteti a szagokat (ami különösen hasznos rosszul szellőző fürdőszobákban). A beépített fröccsenésgátlóval és a kivehető tállal könnyű tisztán tartani mindent.

Biliktől a mini vécéig - A 8 legjobb szobatisztaságra szoktató eszköz

Bili-szék vagy kivehető ülés Forrás: Amazon

8.      A dizájner-ülőke

Ergonomikus kialakítású, kényelmes. Segít a kisgyermeknek legyőzni a felnőttvécétől való félelmét. Könnyen fertőtleníthető a befelé hajló fröccsenésgátlónak és a tiszta felületnek köszönhetően. Praktikus fogantyújánál fogva fel is akaszthatjuk két használat között.

Biliktől a mini vécéig - A 8 legjobb szobatisztaságra szoktató eszköz

Dizájner wc-ülőke Forrás: Amazon