Kisgyerek

Csutkababa, csuhébáb

Ha csemegekukoricát uzsonnázunk, el ne dobjuk a zöld kukoricaleveleket és a kukoricahajat! A népművészet számos használati tárgyat készített ezekből a hulladékokból, kisgyerekünk is élvezettel fogdossa majd a selymes, zizegő leveleket.
2008. Január 26.

Őrizzük meg és szárítsuk meg a napon a lerágott kukoricacsutkákat!

– Remekül lehet vele célba dobni, egyik vége éppen a kisgyerek markába illik.

– A csutka bármilyen négylábú törzsének megfelel, végtagokat drótból vagy zseníliadrótból hajtogassuk hozzá. A népi hagyomány szerint ökör készül belőle.

– Fektessünk egymás mellé három-négy száraz csutkát, vezessünk át közöttük fel-le váltogatva egy spárgát, így rögzítsük őket szorosan egymáshoz. Úszik a víz tetején, tutajnak, vitorlás aljának alkalmas.

– Amíg friss a csutka, vágjuk fel éles késsel ujjnyi vastag karikákra, és így szárítsuk meg. Gyúrjunk egy bögre sóból és lisztből kis víz hozzáadásával tésztát, lapítsuk ki, és nyomkodjuk bele körkörösen a kukoricacsutka-karikákat. Ha megszárítjuk, lábosalátét, kifestve virágkép lehet belőle.

Forrás: Kismama magazin