Hozzávalók négy felnőttnek:
1 kiló zsenge (a héja könnyen rágható, puha) cukkini
egy csokor friss kapor
egy fej hagyma
három gerezd fokhagyma
étolaj
4 deci natúr joghurt
egy evőkanál teljes kiőrlésű liszt
Fasírtgolyók:
40 deka darált pulykahús
20 deka reszelt vagy aprítógéppel aprított cukkini
öt evőkanál finom szemű zabpehely
két gerezd péppé zúzott fokhagyma
egy kis fej aprított hagyma
só
őrölt koriander
őrölt kömény
édes curry
sütőpapír
Így készül:
Vágd le a cukkini két végét, majd gyaluld le tökgyalun, vagy reszeld le nagylyukú reszelőn. Vágd apróra a hagymát, párold meg kis olajon, majd szórd rá a cukkinit, és párold félig puhára. Ekkor öntsd rá a liszttel csomómentesen elkevert joghurtot, forrald fel egyszer, majd nyomj bele három kisebb vagy két nagyobb gerezd fokhagymát, és keverd bele az apróra vágott kaprot.
Közben a sütőben megsütheted a fasírtgolyót. Keverd össze a hozzávalókat (tehetsz bele egy tojást is, de nem muszáj), és hagyd állni húsz percig. Utána formálj belőle kis golyókat, és sütőpapírra rakosgatva süsd ki 200 fokosra előmelegített sütőben körülbelül tizenöt perc alatt.
Mit kap a baba?
7-8 hónapos kortól: A hagymás, párolt cukkiniből vegyél ki három evőkanálnyit, és főzd sűrűre kevés víz és egy evőkanál zabpehely hozzáadásával. Ízesítheted kis kaporral is, beleturmixolhatsz egy fasírtgolyót is, ha nincs benne tojás.
10-12 hónapos kortól: Először csak keveset adj a kész főzelékből, hogy láthasd, bírja-e a tejtermékeket. Fasírtgolyócskát már kilenc hónapos kortól adhatsz a kezébe.