Kisgyerek

Egészséges mezítláb szaladgálni?

Nyáron adódik a helyzet, hogy levegyük a gyerekről a cipőt. De vajon mennyire egészséges mezítláb szaladgálni?
2013. Augusztus 02.

A vízpartok, játszóterek nem olyan tiszták, hogy bárhol mezítláb járkálhatna a gyerek. Vizeskedéshez könnyű műanyag szandált válassz: ez védi a talpat az esetleges sérülésektől, jól bírja a vizet, és hamar megszárad. Figyelj, hogy körülfogja a bokát, és vízbe lépve se csússzon! Kavicsos tengerpartra a puha műanyag cipő is praktikus: a talpán át érvényesül a kavicsok masszírozó hatása, míg zárt orra megvédi a lábujjakat a sérüléstől.

Az erősebb bőrből készült szandált pamutzoknival add a lábára, hogy ne dörzsölje ki a bőrét. A zárt orrú és sarkú szandál védi a lábujjakat, és kellően megtámasztja a sarokcsontot. Tetszetősek ugyan a masszív túraszandálok, vásárlás előtt azonban méricskéld le a tenyereden, nem túl nehéz-e.

Tiszta kavicsos terepen persze mezítláb is maradhat. Saját kertedben alakíts ki egy kis kavicsos részt kisebb és nagyobb kavicsokkal. Markoljatok bele a lábujjatokkal az apró kavicsba, és rakosgassátok be a darabkákat egy műanyag tálba. Igyekezzetek újra meg újra minél többet felszedegetni! A tudatos mozgatás erősíti a kevésbé használt izmokat is.