Minipizza
Hozzávalók körülbelül negyven pizzácskáhozegy zacskó szárított élesztő, fél deci étolaj, négy evőkanál burgonyapehely, jódozott só, 30 deka teljes kiőrlésű liszt, 20 deka sonka, 10 deka kemény, reszelhető sajt vagy mozzarella, fél kiló érett paradicsom, egy-két evőkanál sűrített paradicsom, egy kis fej hagyma, egy gerezd fokhagyma, oregánó
Keverd össze a lisztet, a burgonyapelyhet, a sót és a szárított élesztőt. Önts hozzá két deci lanygos vizet és az olajat. Gyúrj belőle könnyű, sima tésztát. Nyújtsd ki fél centi vastagra, majd szaggass belőle pogácsaszaggatóval kis korongokat. A megmosott paradicsomot, oregánót, paradicsompürét, hagymát és fokhagymát turmixold össze, majd ezzel a keverékkel kend be egyenként a tepsibe rakosgatott kis korongokat. Vágd egészen apróra a sonkát, szórj belőle minden korongra egy keveset. Így is kisütheted, de jöhet még a tetejére egy kis sajt is.
Müzligolyócskák
Hozzávalók körülbelül 40 darabhoz20 deka aszalt szilva, 10 deka mazsola narancslébe áztatva, egy citrom leve, 5 deka darált mogyoró, 5 deka darált dió, 10 deka apróra tört kesudió, 10 deka zabpehely, 5 deka zabkorpa
Még a sütőt sem kell bekapcsolnod! Aprítógépben pépesítsd a beáztatott mazsolát és az aszalt szilvát. Keverd össze az összes többi hozzávalóval, és hagyd állni néhány óra hosszat. Formáljatok a masszából kis golyókat, forgassátok zabkorpába vagy darált mandulába vagy mandulaforgácsba. A golyócskák hozzávalóin tetszés szerint változtathatsz: kerülhet bele más vagy több gabonapehely, más aszalt gyümölcs is. Ha túl száraz volna, egy-két kanálka friss narancslét csepegtethetsz hozzá. A gabonapelyhek sok nedvességet felszívnak.
Forrás: Kismama magazin