Kisgyerek

Fakanállal a leégés ellen? – Wooden Spoon naptej teszt

Ahogy az időjárás egyre melegebbre fordul, és a nap sugarai egyre erőteljesebbé válnak, mindenképp gondoskodnunk kell gyermekeink bőrének napvédelméről is. Hiszen megfelelő óvatosság nélkül akár egy séta is végződhet csúnya leégéssel.
2020. Május 14.
A gyerekek bőre fokozott védelemre szorul

Ha fontos számotokra, hogy gyermekeitek bőrápolási készítményei a lehető legtermészetesebbek legyenek, akkor bizonyára hallottatok már a bolgár Wooden Spoon – magyarul fakanál – márkáról. Mi a fiaimmal már tavaly is az ő napvédő stiftjükkel strandoltunk, így különösen megörültem, amikor megtalált a lehetőség, hogy családommal a Wooden Spoon 50 faktoros bio naptejét és napozás utáni készítményét tesztelhettük.

Bőrápolás? Csak természetesen!

2016-ban – amikor első kisfiam megszületett – a kozmetikumokkal és bőrápolással kapcsolatos nézeteim nagyot változtak, és ma már csak olyan termékeket engedek be a családunk életébe, amelyek megfelelő bio és organikus minősítésekkel rendelkeznek. Fontos, hogy egyáltalán ne, vagy csak minimálisan tartalmazzanak mesterséges összetevőket. Nálunk mind a két kicsi bőre nagyon érzékeny, ekcémára hajlamos, így emiatt is extrán figyelnünk kell a mosószertől kezdve, a fürdetőn keresztül, a naptejig mindenre, ami a bőrükkel érintkezik.

A kicsik bőrének védelmi rendszere és regenerálódási képessége még fejlődőben van, így fokozott védelemre szorul. A gyerekek sokkal rövidebb idő alatt is le tudnak égni, és sokkal komolyabb tüneteket is produkálhatnak, mint mi felnőttek. Arról nem beszélve, hogy a gyerekkorban elszenvedett leégések később meg is alapozhatják a különböző súlyos bőrproblémák – akár bőrrák – kialakulását.

Naptej nélkül sehová!

A kicsik napozókrémezése kiemelten fontosnak tartom. Akár játszótérre, hosszabb sétára vagy strandra, vízpartra készülünk, bekenjük a gyerekeket magas faktorszámú, lehetőleg fizikai fényvédőket tartalmazó – tehát nem kémiai úton védő, – ezáltal természetesebb és biztonságosabb alapon működő, minél magasabb faktorszámú naptejjel.

Tapasztalatból mondhatom: a Wooden Spoon naptej az egész család számára megbízható és természetes védelmet nyújt. Már egészen kicsi babáknál is használható, de azt fontos tudni, hogy az egy évesnél fiatalabb babák bőrét szigorúan tilos közvetlen napsütésnek kitenni. Ettől függetlenül, mivel a nap nyáron még az árnyékban is “égethet”, jó szolgálatot tehet a legkisebbek bőrének védelménél is.

Nekünk nagyon bevált ez a naptej, könnyen és gyorsan eldolgozható, így az örökmozgó srácaink nem jönnek dühbe a hosszas kenegetéstől. Mivel parfümmentes, így nincs erős illata, csupán egy kis kellemes aroma, ami az összetevőkből (shea vaj, kakaóvaj, kókuszolaj és méhviasz ) adódik, de az egyáltalán nem zavarja őket, és a darazsak sem jönnek rá, mint ahogy az sok másik illatos naptej esetében már előfordult. Habár – a fizikai fényvédőnek (nem nano – cink oxid, biztonságos ásványi anyag, ami visszaveri mind az UVA és az UVB sugarakat is) köszönhetően – bevonatot képez a bőrön és ez szemmel is látható, mégsem lettek falfehérek, mint némely más természetes összetevőkből álló készítménytől. Eleinte van egy erőteljes fehér színe a krémnek, de ahogy beszívódik a bőrbe, úgy szépen elhalványul.

A krém gyorsan beszívódik, nem ragacsos, így nem ragadt rájuk a homok. A vizes játékot is nagyon jól bírja, vízálló.  De két pancsolás között azért így is ajánlott újra meg újra bekenni a gyerekeket, így elkerülhető, hogy leázzon, vagy törölközéskor ledörgölődjön a védőréteg.

Fakanállal a leégés ellen? - Wooden Spoon naptej teszt

A krém gyorsan beszívódik, nem ragacsos, így nem ragadt rájuk a homok

Számunkra nagyon fontos az is, hogy a fiúk ekcémája nem jött elő a Wooden Spoon termékek használata után. A készítmények hipoallergének. A baba naptej vitaminokban, polifenolokban és antioxidánsokban gazdag, így megfelelően táplálja és hidratálja a legérzékenyebb bőrt is. 

Védelem a napozás után is

A napvédelem persze nem csak a szabadban töltött idő végéig kell, hogy tartson. A hosszas napon tartózkodás, szabadtéri játék után érdemes extrán kényeztetni nem csak a kicsik bőrét, de a sajátunkat is. Az erős napsütés ugyanis nagyon igénybeveszi a bőrt, ami ilyenkor szomjazik az extra hidratálásra. A Wooden Spoon-nál erre is gondoltak, és elkészítették az egész család számára alkalmazható napozás utáni készítményüket, mely csupa természetes ápoló olajjal (kókusz olaj, mandula olaj, makadámia dió olaj és jojoba olaj) gondoskodik arról, hogy bőrük visszanyerje megfelelő hidratáltságát és pihe-puha tapintású maradhasson.

Fakanállal a leégés ellen? - Wooden Spoon naptej teszt

Az egész család számára alkalmazható a Wooden Spoon napozás utáni készítménye

+1 tipp

Napvédelem ide vagy oda, néhány dologtól azonban a legszuperebb napkrém sem tud megvédeni. A déli órákban, amikor a legerősebb a káros UV sugárzás, még napvédő krémmel se tartózkodjatok a tűző napon. Húzódjatok árnyékba vagy be a lakásba. A gyerekek bőrét a naptejen túl érdemes extra védőréteggel is óvni, például egy laza – akár több számmal nagyobb – fehér póló feladásával. Ne feledkezzetek meg soha a kobakok védelméről sem, mindig legyen kalap is a kicsiken. A naptejjel mindig kenjétek be a homlokot-orrot, orcákat (elkerülve a szemkörnyéket) – és a füleket is, hiszen ezeket is pillanatok alatt megkapja a nap, és nagyon fájdalmas bőrpírt okozhat a kicsiknél és a nagyobbaknál egyaránt.